1 min. čitanja

PREKRASNI PRIZORI Plovidbom između Trogira i Šolte naišli na više nenadanih suputnika

PREKRASNI PRIZORI Plovidbom između Trogira i Šolte naišli na više nenadanih suputnika
Foto: Youtube / Dalmacija danas / Screenshot 

Usprkos sve većoj zagađenosti mora i sve učestalijim ljudskim aktivnostima, osobito u vrijeme turističke sezone, u Jadranu i dalje možemo susresti mnoge zanimljive životinjske vrste. Među njima je i kornjača glavata želva.

Nekoliko jedinki snimljeno je posljednjih dana u blizini Trogira i u Šoltanskom kanalu, a video je objavio portal Dalmacija danas.

Strogo zaštićene životinje

Glavata želva je najbrojnija od tri vrste morskih kornjača koje naseljavaju Sredozemno i Jadransko more. To je autohtona, danas ugrožena i strogo zaštićena vrsta. Glavate želve koje žive u Jadranskom moru, uglavnom su se izlegle na plažama u Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Cipru.

Ove kornjače nažalost najčešće stradavaju od ljudi. Ribarski alati i plastika u koje se upletu ili progutaju, najčešći je uzrok uginuća uz najčešće veliku muku, a nerijetko nastradaju od propelera glisera.

Morske kornjače u zimskim mjesecima, kad je more najhladnije, hiberniraju na muljevitom morskom dnu. Tada troše minimalnu količine energije i rijetko izlaze na površinu po zrak. Ovo je razlog zbog čega zimi često nastradaju, tako što završe u pridnenim ribarskim mrežama kočama jer se uslijed naglog podizanja na površinu neaktivna životinja nađe u stanju šoka.

Često se dogodi da želva završi u plićaku, no ukoliko nije ozlijeđena ne smije je se dirati.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.