1 min. čitanja

Preko Pelješkog mosta dosad je prešlo više od dva milijuna vozila

Preko Pelješkog mosta dosad je prešlo više od dva milijuna vozila
Foto: Morski HR

KOMARNA/BRIJESTA - Prema podacima Hrvatskih cesta, koje zbrajaju promet preko mosta koji spaja Hrvatsku, svaki sat, u četvrtak 29. lipnja između 12 i 13 sati zabilježeno je da je mostom između kopna i Pelješca prošlo točno dva milijuna i 564 vozila.

U Hrvatskim cestama su izrazito zadovoljni tim podacima, pogotovo što je brojka od dva milijuna vozila premašena taman dan uoči 10. obljetnice ulaska Hrvatske u EU. A i gradnja mosta je kao i cijeli projekt Cestovnog povezivanja južne Dalmacije sufinanciran iz EU fondova. Usto Pelješki most je premašio dva milijuna vozila gotovo i mjesec dana prije obljetnice njegovog puštanja promet 26. srpnja prošle godine, piše Večernji list.

U HC-u kažu da očekuju u srpnju ove godine promet preko mosta veći od 300 tisuća vozila odnosno 12.000 dnevno. U zadnjih desetak dana prosječno preko mosta prijeđe oko 10,5 tisuća vozila.

Više od milijun vozila je preko mosta prešlo u studenom 2022. U kolovozu prošle godine kad je most tek pušten u promet 455 tisuća vozila je prešlo preko njega odnosno u prosjeku 14.700 dnevno.

No primjerice u veljači ove godine prekoPelješkog mostaje prešlo svega 81.200 vozila. To pokazuje koliki su sezonski skokovi prometa ne samo preko Pelješkog mosta nego i na autocestama u Hrvatskoj. U ovom mjesecu dosad je preko mosta prešlo 256 tisuća vozila, a u HC-u računaju s obzirom da je danas zadnji dan lipnja biti ukupno oko 260 tisuća vozila. Prosjek lipnja je gotovo 10.000 vozila dnevno.

Krajem srpnja prošle godine, kad je most bio tek otvoren, imao je u prosjeku 16.000 vozila dnevno, a tad su ljudi uglavnom dolazili vidjeti most. U HC-u procjenjuju da će u srpnju ove godine preko mosta priječi od 350 do 400 tisuća vozila. A u kolovozu i više od 400 tisuća.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.