2 min. čitanja

Predstavljena je knjiga "Korčula i ja" - cijena joj je k'o kilo hobotnice!

Predstavljena je knjiga "Korčula i ja" - cijena joj je k'o kilo hobotnice!
Foto: Centar za kulturu Korčula

Riječ je o 17. knjizi najplodonosnijeg otočnog publicista Dušana Kalogjere kojoj je "dobrodošlica" upriličena u punoj kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli.

"Korčula i ja" posebna je i različita od svih njegovih dosadašnjih djela budući da govori o autoru i njegovoj vezi s rodnim gradom, piše Slobodna Dalmacija.

Malo je Korčulana zadužilo grad i otok kao Dušan Kalogjera, istaknuti publicist, političar, ekonomist, društveni aktivist, suprug, otac i nono. Sve je svoje životne uloge doživljavao ozbiljno, a tako im se i posvećivao. "Korčula i ja" njegova je autobiografija u kojoj je na četristotinjak stranica sažeo sve ono što je dao svom voljenom gradu, a dao mu je doslovno cijeli život.

- Knjiga govori o mom životu, angažmanu u raznim sferama društva, većim dijelom govori o mom publicističkom opusu. Ovo mi je 17. knjiga koju sam napisao u 50 godina rada, u njoj možete pročitati o mom životu od rođenja do danas. Pokušao sam na pregledan način prikazati svoje djelovanje posljednjih 70 godina - objasnio je sam Kalogjera.

Ovaj je istaknuti otočanin rođen u Korčuli 1941. gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je kao jedan od najboljih studenata na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, no iako je dobio nekoliko ozbiljnih poslovnih ponuda, odlučio se vratiti u Korčulu.

- Među nama, u klubu studenata iz dubrovačkog podneblja 50-ih i 60-ih godina, vladala je vrlo ozbiljna zakletva. Svatko kome je društvo pomoglo da se školuje, a nije se vratio u svoje rodno mjesto, smatran je izdajicom - kaže Kalogjera.

Većina se vratila kako bi poboljšala razvoj i položaj svog mjesta. Kakva samo lekcija današnjim vremenima!

Kalogjera je na Korčuli bio odgovoran za niz rukovodećih dužnosti vezanih za brodogradnju i bankarstvo, nekadašnji je dugogodišnji generalni direktor tvrtke Inkobrod na čijem je čelu bio tijekom najuspješnijih godina brodogradilišta, u to vrijeme najvećeg i najvažnijeg gospodarskog subjekta na otoku.

Bogato ilustriranu knjigu "Korčula i ja", praćenu mnoštvom dokumenata i fotografija, kvalitetno uvezenu i tehnički opremljenu može se kupiti za tek 30 eura. - K‘o kilo hobotnice - našalio se autor!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.