1 min. čitanja

Predstavljen projekt kojim se štite luke od onečišćenja

Predstavljen projekt kojim se štite luke od onečišćenja
Foto: Unsplash

DUBROVNIK -  Nakon što su se više od godinu dana pratili dolasci brodova, obujam i porijeklo balastnih voda, u četvrtak je u Dubrovniku predstavljen Projekt 'ProtectAS'.

Projekt 'ProtectAS' provodi Sveučilište u Dubrovniku s četiri partnera, a s ciljem zaštite hrvatskih luka od štetnih i invazivnih organizama iz balastnih voda. Predstavljen je nakon što su se više od godinu dana pratili dolasci brodova u Jadran.

Voditeljica projekta ističe kako se njime prati stanje morskog okoliša i utjecaj stranih vrsta iz balastnih voda s brodova u najprometnijim hrvatskim lukama Rijeci i Pločama, prenosi Hinin portal Zelena Hrvatska.

Više od godinu dana praćeni su dolasci brodova, volumen i porijeklo balastnih voda, planktonske zajednice, zooplankton, fitoplankton i patogeni. Radile su se taksonomske i DNK analize, mjerile morske struje i modeliralo kako se ti organizmi raznose unutar luka.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Problem balastnih voda i kako utječu na širenje štetnih organizama u Jadranu | | Morski HR
Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju poziva vas na informativni dan o projektu Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta – ProtectAS, koji će se
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.