1 min. čitanja

Predstavljen katalog izložbe "Iza vatrenog zida - žene u vatrogastvu"

Predstavljen katalog izložbe "Iza vatrenog zida - žene u vatrogastvu"
Foto: FB Tehnički muzej Nikola Tesla, autor Jadran Boban

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla ovaj tjedan predstavljen je katalog izložbe "IZA VATRENOG ZIDA - ŽENE U VATROGASTVU".

O katalogu su govorili autorski dvojac Vedran Runjić i Kosjenka Laszlo Klemar, autorica postava izložbe i grafičkog oblikovanja kataloga Barbara Blasin, urednica kataloga Markita Franulić, a razgovor je moderirala grafička dizajnerica Sanja Bachrach Krištofić.

Katalog je produkt uspješne suradnje Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla na istoimenoj izložbi, predstavljenoj zagrebačkoj publici u srpnju prošle godine. Na 92 stranice prikazana je uloga žena u vatrogastvu kroz povijest i danas, kroz teme prikazane na izložbi - od prvih žena u vatrogastvu, preko uloge vatrogaskinja u intervencijama, natjecanjima i drugim vatrogasnim aktivnostima.

Naglasak izložbe je bio na teškoćama s kojima su se žene susretale prilikom uključivanja u zanimanje smatrano isključivo muškim. Zahvaljujući hrabrosti i upornosti pojedinki, taj svojevrsni vatreni zid, po čemu izložba i nosi ime je strušen, pa danas u vatrogasnim organizacijama 23 % članstva čine žene.

Kroz razgovor autor i autorica izložbe su govorili o nastanku ideje za vrijeme suradnje na izložbi "Žene i tehnika" kada su se i dotakli teme žena u vatrogastvu. Istaknuli su da je rad na izložbi trajao od listopada do srpnja, a da je najveći problem predstavljala ogromna količina prikupljenog materijala, u selekciji kojeg je veliku ulogu imala autorica postava izložbe. Također su istaknuli da iza izložbe stoji 40 pojedinaca i organizacija, a posebnu pomoć je pružila urednice "Vatrogasnog vjesnika" Nina Francetić.

Predstavljanje su pratile i vatrogaskinje, među kojima i prva polaznica prekvalifikacije u vatrogasnoj školi Katica Valečić, koja se u ime svih vatrogaskinja zahvalila autorima na trudu uloženom u izložbu i knjigu.

Predstavljanje kataloga je ujedno bilo i najava događanja u Noći muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.