2 min. čitanja

Predivno odrastanje u Vrbniku i vrbničkoj školi

Predivno odrastanje u Vrbniku i vrbničkoj školi
Foto: Matej Pribanić / Unsplash

KRK - U školi se sve vrti oko Vrbnika - od povijesti, tradicije, glazbe nadalje. Surađuju s Vrbničkim kulturnim društvom Frankopan pa učenici i učitelji imaju ljetnu školu glagoljice, školu kanta, školu sopila..

'Vrbniče nad morem' pjesma je koju znaju svi, od onih najmanjih do najstarijih u tom kraju. A koliko znaju i koliko se ponose svojim krajem i običajima uvjerila se Sunčica Findak kad je posjetila područnu školu u Vrbniku na otoku Krku.

Kombinacija sata hrvatskog i povijesti, kažu - dobro će im doći i za sljedeću priredbu. Tekst o prvoj buntovnoj učiteljici u Vrbniku napisala im je profesorica hrvatskog.

- Sjećamo se prve buntovne žene koja je rekla da želi biti meštrica. Slijedećih 100 godina Vrbnik je dao puno svećenika, ali i 100 meštrica - objašnjava Mira Katunar, prof. hrvatskog jezika OŠ Fran Krsto Frankopan, PŠ Vrbnik.

U drugoj učionici - glazbeni. Čuje se pjesma 'Vrbniče nad morem'.

- Ovdje u školi sve se vrti oko Vrbnika. Od povijesti, tradicije, glazbe, sve. Tako je mi u Vrbniku 365 dana surađujemo s Vrbničkim kulturnim društvom Frankopan. I učenici i učitelji imaju ljetnu školu glagoljice, školu kanta, školu sopila, imamo kanturice, priča kaže Tomislav Božić, učitelj glazbene kulture.

Učiteljica razredne nastava Ana Antić potvrđuje kako su učenici jako zainteresirani za "pjevanje po domaću starih vrbanskih napjeva".

U knjižnici mlade novinarke iz 7. razreda, završavaju još jedan broj školskog lista Bares. A oni manji na likovnom pri kraju su izrade maski za karneval, piše HRT.

Vanja se pohvalila da je njezin crtež u ovogodišnjem rokovniku Primorsko-goranske županije. Nacrtala je Vrbnik sa šarenim kućicama, a u moru je šampanjac.

Nije ga kušala, naravno, ali zato je odlična promotorica prozvoda svojeg kraja. A čini se - bit će ih sve više. Ravnatelj Serđo Samblić potvrđuje kako škola u Vrbniku ima sve više učenika.

A odrastanje je u Vrbniku i vrbničkoj školi predivno, kaže Rita, državna prvakinja u jedrenju. Pa kako im u ovakvoj ljepoti - odrastanje ne bi bilo lijepo?

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Vrbnička osnovna škola prikuplja stare fotografije
Osnovna škola Fran Krsto Frankopan - područna škola Vrbnik -povodom obilježavanja 50. obljetnice izgradnje nove školske zgrade, prikuplja stare fotografije zgrade i generacija osmih razreda . Područna škola Vrbnik ove godine obilježava 50. obljetnicu izgradnje nove školske zgrade i tom prigod…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.