PRAVILA PLOVIDBE 5 Pravila za ronioce

Odgovorni sudionici pomorskog prometa moraju biti i ronioci. U novom nastavku edukativnih tekstova o Pravilima plovidbe u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, u najkraćim crtama ćemo objasniti kakva pravila na moru trebaju poštivati i ronioci. Iako spadaju među najčešće korisnike aplikacije Nautičkog informacijskog servisa (nIS) u situacijama ugroze ili prijave neregularnosti u pomorskom prometu, jer su i sami najčešće ugroženi, evo kojih pravila se i ronioci moraju pridržavati.

Područje ronjenja mora biti vidljivo obilježeno, i to postavljanjem plutače u sredini područja ronjenja, narančaste ili crvene boje, promjera najmanje 30 cm ili visoko istaknutom ronilačkom zastavicom na plovilu s kojega se obavlja ronjenje.

Ronjenje je zabranjeno u dijelovima unutarnjih morskih voda koji obuhvaćaju luke, prilaze lukama, sidrišta luka i u područjima gustog prometa.

Najveća dozvoljena dubina sportsko-rekreativnog ronjenja sa zrakom iznosi 40 m.

Ronjenje u zaštićenim zonama može se obavljati uz posjedovanje odobrenja sukladno Pravilniku o podvodnim aktivnostima. Sukladno navedenom pravilniku ronjenje može biti organizirano ili individualno.

Foto: Pixabay

Organizator ronjenja može biti ronilački centar, ronilačka udruga, ronilački klub ili druga fizička ili pravna osoba registrirana za obavljanje podvodnih aktivnosti u Republici Hrvatskoj.

Individualno ronjenje može se obavljati samo uz odobrenje za individualno ronjenje koje izdaje lučka kapetanija/ispostava.

Za izdavanje odobrenja za individualno ronjenje potrebno je uplatiti iznos propisan pravilnikom o podvodnim aktivnostima.

Sve detaljnije informacije mogu se dobiti u najbližoj lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije.

PROČITAJTE JOŠ:

PRAVILA PLOVIDBE 4 Pravila za strane plovne objekte
PRAVILA PLOVIDBE 3 Izbjegavanje sudara na moru
PRAVILA PLOVIDBE 2 Red u lukama i na moru
PRAVILA PLOVIDBE Oprema plovila i područje plovidbe brodica i jahti