1 min. čitanja

Poznatom Šibenčaninu ukrali karet!

Poznatom Šibenčaninu ukrali karet!
Foto: Facebook

ŠIBENIK - Čovjeku koji je Šibeniku toliko toga dao, ukrali su jedno malo zadovoljstvo - karić ili karet na balinjere; malo tradicionalno "vozilo" kućne izrade kojim se najčešće koriste djeca, no u posljednje vrijeme i odrasli u natjecanju "nizbrdo".

- Ukraden mi je karić!!!! Ako vidite ovakav ili ste ga već vidili kod nekog...javite - objavio je ovaj poznati Šibenčanin Darko Relja Ritmo, koji je pravi motor šibenskih događanja. Mi ga se na Morskom sjećamo iz priče o Globusu na dnu mora, za Dana planeta Zemlje i kariola s Martinske koje služe kao prijevozno sredstvo i ležaljke.

Za one koji ne znaju, karet je vozilo/igračka popularno u primorskoj i otočnoj Dalmaciji. U svojoj pjesmi "Kaleto moja draga" legendarni splitski pjevač Toma Bebić opisao je i svoje iskustvo igre na ulici tj. kaleti vozeći "karet na balinjere". Zastupljen je i u predjelima oko Rijeke, a u Opatiji se za vrijeme poklada održava utrka "Balinjerada", čija su vozila nastala iz kareta.

Sastoji se od drvene šperpločne daske pravokutnog oblika koja služi kao sjedište. Na nju su pričvršćene nepokretna zadnja osovina i pokretna prednja osovina. Na zadnju su stavljena dva manja kuglična ležaja van gabarita daske, a na prednju, na sredinu, jedan veći kuglični ležaj koji se popularno nazivaju balinjerama. Osim toga, prednja osovina, onim dijelom van gabarita daske, služi kao upravljač. To je omogućeno njenim središnjim spojem s prednjim dijelom daske. Radi većeg prednjeg ležaja, prednji dio kareta je uzdignutiji u odnosu na zadnji. Igranje se sastoji od spuštanja niz nagib, uglavnom asfaltne podloge. U posljednjem slučaju korištenje proizvodi karakterističan zvuk zujanja, dijelimično nalik buci automobila.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.