2 min. čitanja

Poznat plakat i datum održavanja 63. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku

Poznat plakat i datum održavanja 63. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK - Iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Ureda Međunarodnog dječjeg festivala stižu divne vijesti. Poznat je izgled plakata za 63. MDF te datum održavanja koji se neće poklopiti s trajanjem školske nastave.

Idući Festival djeteta održat će se od 24. lipnja do 8. srpnja, a pratit će ga vizuali koje potpisuje hrvatska ilustratorica i grafička dizajnerica s berlinskom adresom, Srđana Modrinić poznata pod umjetničkim imenom Booboo Tannenbaum. Umjetnica rođena u Zadru, na svojoj je koži osjetila čaroliju MDF-a kao dijete što se itekako vidi  u njenom radu za Festival djeteta.

Poznat je i izgled plakata 63. Međunarodnog dječjeg festivala. Nakon splitske ilustratorice Tisje Kljaković Braić i njenog plakata za 62. MDF, čast da potpiše novi  plakat pripala je umjetnici Srđani Modrinić koja ne skriva oduševljenje najnovijim angažmanom.

- Djeca iz ničeg mogu napraviti veliku radost, igrati se kutijom šest sati kao da je svemirski brod i to je nešto što sam htjela prenijeti. Ta djevojčica koja je možda ja dok sam bila mala koja svojom maštom stvara predivan svijet pun boja i oblika koji se mogu oblikovati u bilo što što njena mašta poželi i taj njen pas - otkrila je umjetnica gdje je pronašla inspiraciju za plakat čiji je vizual oduševio pratitelje MDF-a na društvenim mrežama.

- Drago mi je da mi je pružena mogućnost napraviti plakat koji će moći podsjetiti i odrasle kako im je bilo kad su bila djeca - dodala je Modrinić koja radi na relaciji Berlin – Zagreb kao slobodna umjetnica oslikavajući za razne klijente, među ostalim, Ivanina kuća bajke, British Council, Zavičajni muzej Poreštine. Srđana Modrinić dobitnica je i brojnih nagrada za ilustracije, prijelome knjiga, njihove naslovnice i knjige u cjelosti.

- Uvijek je veliki izazov odabrati autora ili autoricu za plakata. Dugo smo gledali koga bismo mogli pozvati ove godine da radi festivalski plakat i na kraju smo se odlučili za Srđanu Modrinić koja nas je oduševila svojim radovima, ali i reakcijom na poziv da upravo ona napravi plakat. Srđana Modrinić je veoma poznata umjetnica u svijetu ilustracije i grafičkog dizajna, i u ovom slučaju rodila se ljubav s jedne i s druge strane jer smo mi veoma zadovoljni plakatom koji smo dobili - kazala je Ines Nimac, stručna suradnica za organizaciju Festivala.

MDF neće početi prije kraja školske godine 2022./2023.

Početak Festivala i radionički program neće se poklopiti s održavanjem školske nastave.

- Festival se otvara 24. lipnja, dan nakon što odzvoni zadnje školsko zvono. Uvjetno rečeno, nikad kasnije. Dobra vijest je da ćemo iduće godine imati dvostruki vlastiti program na otvaranju i zatvaranju festivala. Na otvaranju ćemo proslaviti 65. obljetnicu najstarijeg dječjeg zbora Zdravo maleni i večer će biti posvećena skladatelju Alfiju Kabilju koji je autor festivalske himne - kazao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Jakov Bilić, gdje se trenutačno još jednom pregledavaju pristigli programi međunarodnih kazališta i ostalih umjetnika koji su iskazali zainteresiranost sudjelovati u programu 63. MDF-a u Šibeniku.

- Prijave su zaključene prije desetak dana. Pristiglo je više od 120 prijava i što nam je posebno drago među njima ima prijava s kontinenata, iz zemalja s kojima dugo nismo surađivali poput Australije. Nadamo se da ćemo neke od tih suradnji iduće godine uspjeti realizirati - kazala je Ines Nimac iz ureda MDF-a. Ono što im sad slijedi je konačan odabir pristiglih prijava i pomno slaganje programa jer apetiti djece rastu iz godine u godinu.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.