Povratak Jadranskog mosta, linije Zadar - Ancona?

Stalna brodska veza postojala je još ranih 60-ih godina prošlog stoljeća između Zadra i Ancone. Tad su je održavala dva broda talijanskog brodara, i bila je cjelogodišnja, a ljeti čak svakodnevna. Jadrolinija se uključuje 1965. trajektima Ilirija i Slavija. I tako je bilo do 90-ih. U međuvremenu, veza je svedena na sezonsku, a onda i potpuno ukinuta.

Zadrani se ne mogu pomiriti s ovim.

- Ta dugogodišnja tradicija koja je postojala na relaciji Ancona - Zadar u ovom trenutku je nama jako važna kako bi približili zapravo Hrvatsku Talijanima, ali ne samo Talijanima nego gostima koji se nalaze na području Italije, a to su prije svega Amerikanci, koji otkrivaju sad Hrvatsku, Hrvatska je apsolutni hit na američkom tržištu, nama je to tržište iznimno važno i sigurno da je nama ta poveznica jako bitna. Ne samo Amerikanci, nego tu su i gosti s Dalekog Istoka i evo to je jedna fantastična prilika da se Zadar pozicionira u tom dijelu Europe kao vrlo zanimljiva i atraktivna destinacija kroz poveznicu s Italijom - za emisiju More rekao je Mario Paleka, direktor TZ-a Zadar.

Nije tu riječ samo o turistima, linija je važna i zbog gospodarstva

- Ona je nama prijeko potrebna, ne samo zbog turizma nego i zbog gospodarstva. Cjelogodišnja linija putem trajekta bi nas jako zadovoljila, a onda i onaj brzi dio, kroz glavni dio sezone, sigurno da ako naš vodeći brodar to bude mogao isporučiti, mi ćemo biti jako zadovoljni, a ako ne vidjet ćemo što Talijani kažu. Talijani su jako zainteresirani za tu relaciju, za tu liniju, čak se spominje i Pescara - Zadar i Ancona - Zadar, vidjet ćemo, razgovori su u tijeku tako da se ja nadam pozitivnom rezultatu - kazao je Paleka.

Jadroliniji bi bilo drago voziti liniju

- Nama kao brodaru bi bilo drago da bude cjelogodišnja linija, ali to ne ovisi samo o nama, najmanje, ako bude prometa, Jadroliniji će biti drago da vozi cjelogodišnju prugu i mi se nadamo da bi se to moglo ostvariti. Ove godine će biti sezonska linija, s brodom Marco Polo, u periodu od 29.6. do 8.9. - istaknuo je Vjekoslav Dorić, član Uprave Jadrolinije zadužen za komercijalna, operativna i tehnička pitanja.

Otkako je izgrađena luka Gaženica, Zadar nije zanimljiv samo za putnički nego i teretni promet, a novi suvremeni terminal velikog kapaciteta i s izravnim priključkom na autocestu ozbiljan je argument i za planove našeg brodara.

- Da se preusmjeri taj kamionski prijevoz za Italiju preko luke Gaženica jer je infrastruktura luke Gaženica, koja je naša najnovija i najpovoljnija za prijevoz kamiona i pregovori neki u tom pogledu idu. Split je u ljetnoj sezoni prenatrpan zbog prometa na lokalne otoke, onda bi bilo dobro da se međunarodni kamionski prijevoz izuzme na luku Gaženica - rekao je Dorić.

A Gaženici, pak, da bi u cijelosti popunila kapacitete, nedostaje još samo željeznička povezanost, pa bi u tom smjeru trebalo razvijati infrastrukturu. Tako povezana, postala bi sigurno najisplativija teretna luka, pa bi već neki brodar pronašao interes u cjelogodišnjem povezivanju dviju upravo na ovom mjestu najbližih obala, donosi More.

Jadrolinija izostavila liniju Zadar - Ancona u međunarodnom plovidbenom redu za 2023. godinu
Jadrolinija je prije koji dan objavila međunarodni red plovidbe u kojem je jedino linija Split - Ancona. Da nema sezonske linije Zadar - Ancona u redu plovidbe i prodaje, u odnosu na prošlu godinu kada je to bila vijest, nije nikakvo iznenađenje. Samo je potvrda poraza lokalne politike

A.B.