2 min. čitanja

POVRATAK IZ MRTVIH Ukrajinci se hvalili da su potopili ruski vojni brod, a on se pojavio neoštećen

POVRATAK IZ MRTVIH Ukrajinci se hvalili da su potopili ruski vojni brod, a on se pojavio neoštećen
Foto: Youtube / Screenshot

U još jednom primjeru ratne mitologije koja se pojavljuje oko sukoba u Ukrajini, danas su se na internetu pojavile video snimke i slike na kojima se vidi patrolni brod projekta 22160 ruske mornarice Vasilij Bykov kako plovi u luku Sevastopolj na poluotoku Krim bez ikakvih vidljivih šteta. Ukrajinska vojska ga je prije više od tjedan dana navodno teško oštetila, ako ne i potopila u Crnom moru topničkim raketama ispaljenim s obale.

Videozapis na kojem se navodi da Vasiliy Bykov gori nakon navodnog napada zapravo bi mogao predstavljati komercijalni brod koji je ozbiljno oštećen od zalutalog ruskog projektila na početku sukoba i koji ostaje u plamenu u Crnom moru gotovo tri tjedna kasnije.

To je, kako navodi The War Zone, još jedan primjer raznih sumnjivih informacija i glasina koje su se pojavljuju u vezi sukoba u Ukrajini.

Uništavanje ovakvog broda bi predstavljalo značajan gubitak za Rusiju i nije nužno iznenađujuće da su ukrajinske vlasti brzo rekle da su ga potopile. Naime, Vasilij Bykov je sudjelovao u napadu ruske vojske na ukrajinski Zmijski otok, u zapadnom Crnom moru. Tamošnji ukrajinski branitelji stekli su gotovo legendarni status nakon što se pojavio audiozapis kako odbijaju zahtjev za predaju i umjesto toga odgovaraju sada već legendarnom frazom “Ruski ratni brode, je*i se!

Ipak, od samog početka postavljala su se pitanja o vjerojatnosti da će obalni raketni sustavi kratkog dometa, nevođeni, pogoditi relativno mali cilj, barem prema brodskim standardima, koji plovi Crnim morem. U kasnijim izvješćima navedeno je da su ukrajinske oružane snage to uspjele koristeći male patrolne čamce kako bi namamile ruski brod prema obali dok se ne nađe u dometu. Videosnimka koja prikazuje zapaljeno plovilo prati tvrdnje kao dokaz da je napad barem uspješno oštetio Vasilija Bykova .

Doduše, postoji mogućnost da je ruska mornarica mogla prefarbati jedan od druga dva identična patrolna broda, Dmitrij Rogačev ili Pavel Deržavin , kako bi prikrila gubitak Vasilija Bikova. Međutim, usporedbe između slika današnjeg broda i njegovih slika prije 7. ožujka sugeriraju da to nije slučaj.D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinci tvrde da su potopili ruski brod – Glavna ukrajinska luka očekuje napad i priprema obranu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.