2 min. čitanja

Povodom Svjetskog dana prebrojavanja ptica predstavljen priručnik 'Birds Of The Nin Lagoon'

Povodom Svjetskog dana prebrojavanja ptica predstavljen priručnik 'Birds Of The Nin Lagoon'
Foto: Boris Kačan

Na Svjetski dan promatranja ptica, 2. listopada u Domu kulture održano je predstavljanje priručnika za promatranje ptica pod nazivom Birds of the Nin Lagoon autora dr. sc. Gordana Lukača i dr. sc. Marije Dejanović u izdanju Turističke zajednice grada Nina uz financijsku podršku Zadarske županije.

Stručni recenzenti ovog izdanja su biolozi mr. sc. Morana Bačić iz Natura Jadere - Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području
Zadarske županije i dipl. ing. bio. Tibor Mikuška. Priručnik su predstavili recenzentica Morana Bačić i koautorica Marija Dejanović.

- Ovim priručnikom na engleskom jeziku širi se publika na sve zainteresirane iznajmljivače i stanovnika koji žele i sudjeluju u turističkim procesima jer tržište promatranja ptica nismo niti dotaknuli, a ima ogroman potencijal. Promatrači ptica su obrazovan dio populacije, nerijetko i imućni. Nije im problem proći pola svijeta da bi u svoj terenski notes upisali novu opaženu vrstu. Ovo izdanje je pripremljeno za edukaciju stanovnika koji sudjeluju u turizmu grada
Nina te iznajmljivača, a koristi se će se u suradnji s inozemnim turističkim novinarima koji prate outdoor aktivnosti - kazala je Bačić.

Manifestacija Europskog dana promatranja ptica pokrenuta je još 2010., a potaknuta je nagradom EDEN kojom je Nin uvršten u obitelj europskih destinacija izvrsnosti te je obveza očuvanja okoliša i bioraznolikosti i razvoj održivog turizma na ninskom području znatno pojačana.

U Ninu živi evidentiranih 240 vrsta ptica iz reda stanarica, selica, preletnica i
gnjezdarica. Biolozi tvrde da je ninsko područje iznimno bogatstvo za svijet jer plitkih pješčanih obala s muljevitim područjima je jako malo te su takva staništa izrazito ugrožena posebno razvoje turizma, stoga je ovaj priručnik od iznimne važnosti za educiranje o opstanku i očuvanju prirode i ugroženih vrsta ptica.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.