1 min. čitanja

Potres u Dubrovniku oštetio oltar u crkvi

Potres u Dubrovniku oštetio oltar u crkvi
Foto: Facebook

DUBROVNIK – U potresu magnitude 6.1 prema Richteru, koji je u petak navečer pogodio Bosnu i Hercegovini, a snažno se osjetio i u cijeloj Dalmaciji, zbraja se materijalna šteta. Franjevački samostan Male braće u Dubrovniku objavio je da je potres oštetio glavni oltar.

“Potres 22. travnja 2022. u crkvi Male braće oštetio je dio glavnog oltara. Riječ je o mramornom baroknom oltaru koji je napravljen nakon velikog potresa 1667., u kojem je bila potpuno uništena stara crkva iz 1317. Oltar je smješten ispod luka, a rad je majstora Celija Toshini iz Ancone 1712.”, objavilo je franjevački samostan Male braće na Facebooku.

“Na vrhu oltara dva su anđela koji su između sebe imali veliki kameni križ težine oko 100 kilograma, a bio je sidren na tijelo oltara i učvršćen za luk. Uslijed potresa popustila su učvršćenja pa je jedan dio križa pao u kor iza oltara, raspao se, i zadržao se uglavnom na grobnoj ploči biskupa Anđela Franchi koji je tu ukopan 1751. Drugi dio križa udario je u menzu oltara, malo je oštetio, i raspao se u više komada, te se zaustavio u crkvi na podnožju oltara”, objavio je na Facebooku fra Stipe Nosić.

Podsjetimo, u tragediji koja je pogodila epicentar potresa, Stolac u BiH, poginula je 27-godišnja djevojka, Elmira Sefo, kad je stijena pala na kuću u kojoj je živjela s obitelji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVI SNAŽAN POTRES Hercegovinu zatreslo 4,8 po Richteru, podrhtavala cijela Dalmacija
Pelješki most izdržao snažan potres
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.