2 min. čitanja

Potpredsjednik Vlade Božinović: "Idemo očistiti Hrvatsku od mina"!

Potpredsjednik Vlade Božinović: "Idemo očistiti Hrvatsku od mina"!
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite/MUP

U Ministarstvu unutarnjih poslova prigodno obilježen 4. travnja - Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

Tom prigodom, kroz film Protuminsko djelovanje u RH - od izazova do prilike, prikazan je put razminiranja Republike Hrvatske od 1996. do danas.
 
Govoreći o minskoj opasnosti kao posljedici ratnih razaranja na području Hrvatske, ministar Božinović istaknuo je kako je još 87 kilometra kvadratnih minski sumnjivog područja na području 21 grada i općine u 4 županije zagađeno s više od 9 900 raznih minsko eksplozivnih ostataka rata, obilježenih s 4 037 oznaka minske opasnosti.

Foto: Screenshot/YouTube

- Hrvatski protuminski sustav je međunarodno prepoznat. Imamo dobre i vidljive rezultate te je dosad osiguranim financijskim sredstvima u potpunosti odrađeno razminiranje kuća i okućnica, vitalne infrastrukture, državne granice, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata, nasipa i inundacijskih pojaseva, pašnjaka, turističkih destinacija te područja zaštićene prirode -  rekao je ministar Božinović te dodao kako je još preostalo od mina osloboditi šume, uglavnom brdsko-planinskog područja, što je, zbog značajki terena i korištenja uglavnom ručne metode detekcije mina zahtjevnije.

Bila je ovo i prilika da potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić potpišu Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Croatian safe steps CROSS, prvi prijavljeni strateški projekt iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021-2027, koji za cilj ima razminiranje 34,5 km² šuma i šumskog zemljišta, a vrijednost mu je 52,23 milijuna eura, od čega su sredstva EU 32,3 milijuna eura.

Ravnateljstvo civilne zaštite, kao operativno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova u procesu pripreme projekata razminiranja pripremilo je i drugi projekt - "Croatian safe steps II", čija je vrijednost 78 milijuna eura, od čega su 48,36  milijuna eura bespovratna sredstava EU.

- Izazov koji je pred nama nije lagan, ali ne postoji nitko na svijetu s više iskustva od vas da taj posao uspješno obavi. Idemo očistiti Hrvatsku od mina - zaključio je ministar Božinović.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.