1 min. čitanja

Potpisan sporazum o suradnji na obnovi dubrovačke palače Sponze

Potpisan sporazum o suradnji na obnovi dubrovačke palače Sponze
Foto: Pixabay

DUBROVNIK – Zavod za obnovu Dubrovnika i Državni arhiv u Dubrovniku potpisali su Sporazum o suradnji na projektu obnove palače Sponza.

U cilju početka realizacije ovog projekta, Državni Arhiv u Dubrovniku sklopio je dodatak ugovoru s Ministarstvom kulture i medija o korištenju sredstava u 2022. godini kojim se Arhivu osiguravaju sredstva za radove na obnovi palače u iznosu od dva milijuna kuna.

Ministarstvo je također osiguralo i preostali iznosa za realizaciju projekta, budući da je procijenjena vrijednost radova 4,7 milijuna kuna s PDV-om.

Zavod za obnovu Dubrovnika provest će odgovarajuće postupke javne nabave za izvođenje radova obnove Sponze i usluge stručnog nadzora pri izvođenju radova. Također će sklopiti ugovore, koordinirati sve sudionike u realizaciji ugovora i izvođenju radova te pratiti i voditi projekt sve do njegovog potpunog završetka i primopredaje objekta, kao i konačne predaje palače Sponza Arhivu, stoji u priopćenju.

Foto: Pixabay

Radovi sanacije, obnove i restauracije Sponze obuhvaćaju konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u južnom dijelu potkrovlja, sanaciju metalnih ključeva postojećih natega na pročeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije.

Palača Sponza smatra se jednim od najreprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spomeničkog dijela Dubrovnika te ima iznimnu kulturnu vrijednost. U nekadašnjoj carinarnici, kovnici novca i oružarnici, kroz povijest su se obavljale mnoge javne funkcije, a danas se u njoj čuva najdragocjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.