1 min. čitanja

Potpisan je ugovor za uređenje ušća Miljašić: "Nin više neće biti Mississippi!"

Potpisan je ugovor za uređenje ušća Miljašić: "Nin više neće biti Mississippi!"
Foto: Screenshot/YouTube

Vrijednost radova procijenjena je na nešto više od tri i pol milijuna eura i primarno će služiti obrani od poplava u gradu Ninu.

Projekt je predviđen u dvije faze. I. faza predstavlja uređenje desne obale, a II. faza se odnosi na uređenje lijeve obale. Projektom je predviđeno širenje korita izgradnjom vertikalnih obala na lijevoj i desnoj obali te sekundarnih zaštitnih zidova na rubu inundacijskog područja čime bi se osigurao prihvat voda u inundaciju bez plavljenja okolnih površina.

S obzirom na lokaciju projekta u urbanom području, inundacija se planira urediti kao šetnica s rampama za osobe smanjene pokretljivosti, a uz obalu se planira omogućiti pristan manjih brodica.

Provedbom planiranih aktivnosti povećat će se funkcionalnost sustava obrane od poplava na području vodotoka Miljašić jaruge te posljedično umanjiti rizici od ugroze sigurnosti i zdravlja stanovništva, materijalnih, ekoloških i kulturnih dobara u širem koridoru vodotoka kao i urbanom dijelu grada Nina.

- Svježa su nam sjećanja na poplavu koja je prije nepunih mjesec dana pogodila Nin kada se upravo ova naša Miljašić jaruga izlila na cestu. Srećom, izbjegnuta je katastrofa kao ona 2017. godine kada se jaruga pretvorila u Mississippi i odnijela sve mostove te prouzročila veliku materijalnu štetu. Snaga prirode je silna i moramo ju poštivati - kaže zadarski župan Božidar Longin.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.