4 min. čitanja

POTONULO BLAGO JADRANA Fascinantna knjiga o 75 olupina u Jadranu

POTONULO BLAGO JADRANA Fascinantna knjiga o 75 olupina u Jadranu
Foto: Danijel Frka / Morski HR

Ronilac, autor, fotograf i ilustrator Danijel Frka predstavio je u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića svoju novu knjigu “Potonulo blago Jadrana”.

Na tragu izuzetno uspješne knjige „Blago Jadrana“, ronilačkog vodiča po olupinama hrvatskog Jadrana, nakon više od desetljeća Frka se odlučio na novi pothvat, novu knjigu posvećenu 75 ronilačkih destinacija.

Danijel Frka tako nastavlja tradiciju objavljivanja ronilačkih vodiča, kojih je od 2002. godine objavio tri. I svaki put, ti su njegovi vodiči sve veći i opširniji, a opisanih olupina sve više. Danijelove knjige prevedene su na šest jezika.  

Najnovije izdanje objavljeno je opet kod istog riječkog izdavača, Naklade Val (ex Adamić) i premašuje u svakom pogledu dosad viđeno. Izdanje na gotovo 600 stranica (težina knjiga 2,5 kg), prikazuje ukupno 75 izabranih olupina od Savudrije do Prevlake s više od 1.000 fotografija i sedamdesetak originalnih autorovih ilustracija, u već poznatom Frkinom stilu pripovijedanja garniranim korisnim informacijama za ronioce svih kategorija.

Knjiga, vodič, ili monografija “Potonulo blago Jadrana” postala je tražena puno prije objavljivanja jer je prethodna knjiga “Blago Jadrana” nestala s polica knjižara prije nekoliko godina.

- U more sam se zaljubio još kao dječak, kad sam u jednoj sličnoj knjizi shvatio koliku misteriju ima i tek je treba razotkriti. Kad sam s kolegom ronio u Crvenom moru i tamo pronašao "vodič za ronjenje", rekao sam: a zašto mi ne bi napravili nešto ovako za Jadran? - kazao je Frka na predstavljanju u Zagrebu, kako su krenuli počeci onoga što mu je postala životna misija.

Frka ne samo da je preronio olupine o kojima opisuje, već ih je većinom sam fotografirao, ali i sve ih je rukom nacrtao u fascinantnim crtežima za koje se prosječan čitatelj pita, jesu li to ipak fotografije?

Pišući predgovor novoj knjizi Jurica Bezak, ronilac i viši konzervator arheolog u Hrvatskom restauratorskom zavodu, nazvao je Frku “kustosom zbirke potonulih brodova i zrakoplova Jadrana”:

Ilustracija: Danijel Frka

- Mi koji s Danijelom godinama dijelimo užitke ronjenja i istraživanja podmorja strpljivo smo čekali da izroni i ova nova, treća knjiga. Svjedočili smo njegovoj neumornoj istraživačkoj strasti, neiscrpnoj energiji i nastojanju da s ljubiteljima svijeta podmorja podjeli sve ono novo što nam je more u proteklih desetak godina otkrilo. A u našem moru, Danijelovim riječima i doživljaju podmorskog muzeja, toga je bilo uistinu mnogo. Autor, kustos zbirke potonulih brodova i zrakoplova Jadrana, u ovom trećem vodiču nam predstavlja dvadeset šest novih olupina. Uz to je i većinu ranije objavljenih prikaza upotpunio novim podatcima, fotografijama i arhivskim dokumentima pa možemo ustvrditi da je pred nama uistinu novi Vodič, a ne samo osvježena verzija prethodnog izdanja.

Ilustracija: Danijel Frka

Danijel olupine kroz svoju ronilačku masku promatra očima istraživača, fotografa, ilustratora, povjesničara i predanog skrbnika podmorske baštine. Stoga, istaći ili posebno izdvojiti najvažniji, najatraktivniji ili najzanimljiviji prikaz iz Vodiča stvar je koju treba ostaviti na izbor čitateljima. Nekome će to možda biti novootkrivene olupine zrakoplova, nekome olupine jedrenjaka, a nekome priče o ljudskim sudbinama ili arhivski dokumenti. Roniocima će biti najbolji i najkvalitetniji vodič za izbor lokacija na kojima olupine mogu vidjeti i doživjeti u jednoj novoj dimenziji. Podvodnim arheolozima, povjesničarima pomorstva i voditeljima ronjenja vrlo koristan i pouzdan izvor tehničkih i historiografskih podataka o brodovima i zrakoplovima iz recentnog razdoblja povijesti. Upravo je takav sveobuhvatan i multidisciplinaran pristup olupinama onaj best mix zbog čega Potonulo blago Jadrana nije samo vodič već i iznimno važno i vrijedno djelo. Djelo zbog kojeg su olupine postale brodovi koji plove u podmorskom muzeju, a naše more najpoželjnija europska ronilačka destinacija.

Ilustracija: Danijel Frka

Novootkrivena nalazišta potonulih brodova, zrakoplova i ona gotovo zaboravljena koja su sada dobila ime i priču u ovoj knjizi, prikazuju nam koliko je bogata i raznolika podvodna kulturna baština Jadranskog mora. Skrivena, krhka i dragocjena baština koju moramo brižno štiti i sačuvati za buduće generacije, što je i poruka knjige. Ona je i značajan doprinos jačanju svijesti o vrijednostima kulturne baštine i neodoljiv poziv roniocima da zarone u tajnoviti svijet podmorskog muzeja.

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.