2 min. čitanja

POSTIRA, BROD ZA "MIROVINU" Otočanima treba novi, bolji i brži

POSTIRA, BROD ZA "MIROVINU" Otočanima treba novi, bolji i brži
Foto: Youtube/Screenshot

Otoci Koločep, Lopud i Šipan povezani su s Dubrovnikom brodskom linijom Jadrolinije na kojoj vozi brod Postira. Ta linija puno znači za turizam, a posebno za stanovnike koji cijelu godinu žive na otoku. Svi se slažu u jednom - treba im bolja brodska veza.

Vremešna Postira na vezu u Gružu čeka svoje putnike. Izgrađena je daleke 1963., a na ovoj liniji plovi već trideset godina. Zimski red vožnje nije bitno utjecao na njezinu polovidbu, četiri puta dnevno spaja otoke s gradom. Dnevni ritam otočana ravna se po Postiri. Neki je hvale, a neki bi je zamijenili bržim i boljim brodom, javlja HRT.

- Ja se njime vozim 50 godina. Izvanredan je, samo da nam ovakav novi naprave. Veze su odlične, četiri puta dnevno, ne treba više. Samo da on ostane, nikakav drugi brod otočanima ne treba osim Postire, smatra Jozo Kristić, stanovnik Lopuda.

- Jako puno vremena gubimo. Trebamo jedan novi brod, jedan trajekt, nešto što će nas povezati s gradom i svijetom jer kad je malo nevrijeme ovaj brod ne ide, istaknula je Maja Lešević, stanovnica Šipana.

Posada Postire i otočani prava su obitelj - na brodu se i zapjeva, jedni drugima pomažu i uvijek su na usluzi.

- Mi se svi znamo i što se tiče bilo čega - od lijekova do štednjaka, sve što god treba mi to preuzmemo. Ako treba i kupiti i dostavimo. Tako su i oni prema nama naravno, izlaze nam u susret i počastimo se što se toga tiče smo super, objasnio je Miroslav Kunić, časnik palube m/b Postira.

Foto: Andrej Pavičić / Facebook

Na Koločep se stiže za trideset minuta, uložilo se u lučku infrastrukturu, dočekuje brod obnovljena riva. Upravo na njezinu otvaranju u ožujku resorni ministar Oleg Butković obećao je novi brod za otočane.

-Jadrolinija će ići u nabavku novog broda. Dugo to najavljujemo i osigurali smo sredstva iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost. Oko 300 milijuna ide za nabavku novih brodova i Jadrolinija će u ovoj godini krenuti u nabavku. Raspisat će se natječaj za nove brodove i jedan od tih brodova će biti zamjena za Postiru, obećao je u ožujku ove godine Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Do Lopuda za 45 minuta, a do Šipana za sat vremena - vole svi Postiru, ali trebaju brži i sigurniji brod.

- Prugu obavezno moramo promjeniti, moramo staviti brzi katamaran da otočani brzo sa svoga posla iz grada dođu na otok ili suprotno da s otoka pođemo u grad. Ovaj brod je star 60 godina, nevrijeme je veliki rizik, rekao je Teofil Bogdan, član Mjesnog odbora Suđurađ, Šipan.

Najvažnije je zadržati mlade na otoku.

- Mladi u novije doba ostaju na otoku, žive, stare zapuštene kuće se obnavljaju. Mladi hoće raditi u gradu i živjeti na otoku. Treba im pružiti mogućnost za takvo nešto, smatra Maja Lešević, stanovnica Šipana.

Brži i noviji brod koji bi zamijenio Postiru svakako bi im pomogao u želji da ostanu na otoku.

Foto: Jadrolinija

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.