3 min. čitanja

Posljednji pozdrav zapovjedniku obrane Dubrovnika: “Odlučan i hrabar u ratu, mudar i ponizan u miru”

Posljednji pozdrav zapovjedniku obrane Dubrovnika: “Odlučan i hrabar u ratu, mudar i ponizan u miru”
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK – U dubrovačkom Kazalištu Marina Držića danas je održana komemoracija za umirovljenog general-bojnika Nojka Marinovića, zapovjednika obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, koji nas je napustio 4. siječnja 2021.

I ovom su prigodom još jednom ponovljene generalove riječi kako “našu djecu treba učiti da pamte, a ne i da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golemi teret.”

Uz prisustvo obitelji i suboraca, od legendarnog zapovjednika prigodnim riječima oprostio se ratni načelnik Saniteta Zapovjedništva obrane Dubrovnika pukovnik Hrvatske vojske Vicko Mihaljević.

– Došao si u pravom trenutku, praznih ruku sa spoznajom da se Domovini ne može reći ne. Zadaća je za mnoge bila nemoguća misija, ali ne za tebe i branitelje. U gotovo nemogućim uvjetima Grad je uspješno obranjen, što je ravno čudu, u najtežim trenutcima u povijesti ovog Grada, uz tvoje veliko srce i naše branitelje. Imao sam privilegiju biti dio tvog života i puno od tebe naučiti, ali ono najvažnije što si nas naučio jest da je najveće oružje snaga uma i ti si nam pokazao što znači biti mentalno jak. To si pokazao u obrani Grada, tijekom borbe da preživiš ranjavanje, tijekom svoje teške bolesti. Pokazao si da si istnski domoljub, veliki čovjek koji treba ostati trajno zapisan u memoriji ovog grada i njegovoj povijesti – kazao je Vicko Mihaljević.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako će naša povijest zauvijek zapisati ime jedinog dubrovačkog ratnog generala jer ona pamti one najhrabrije, one koji su u svakom trenutku stvaranje današnje Hrvatske bili spremni dati svoje živote.

– U najtežim vremenima uvijek se pokaže čovjek. General bojnik Nojko Marinović Dubrovniku je, u njegovim najtežim danima, stavio na raspolaganje svoj život i svoje vojničke vještine. Bio je strateg i vođa braniteljima i Gradu okruženom s kopna, s mora i iz zraka, gradu koji nikada  nije osvojen upravo zbog njegove vizije načina obrane grada i hrabrim braniteljima koji su ga ponosno slijedili. Vojnički odrješito i jasno odgovarao je na pitanje – što ćemo ako uđu? Branit ćemo svaku ulicu po ulicu – odgovorio je.  Odlučan i hrabar u ratu, mudar i ponizan u miru. Vrlo rijetko je istupao, ne ističući nikada svoje zasluge tijekom Domovinskog rata, spominjući se uvijek svakoga poginuloga vojnika – istaknuo je gradonačelnik Franković uz riječi zahvalnosti.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je general Marinović bio oličenje hrvatskog časnika.

– Naši branitelji su imali srce, kao što ga je imao i naš Nojko, imali su domoljublje i snagu, a to se ne može pobjediti. A on je imao znanje, mirnoću, razboritost, plemenitost i zato je bio i ne samo zapovjednik nego cijenjen i omiljen vojskovođa. Svi smo ga iznimno cijenili i zato nam je još teže što više nije tu. Ali on će ostati zauvijek s nama jer nikada nećemo zaboraviti njegov iznimni doprinos obrani Hrvatske – kazao je Nikola Dobroslavić.

Izaslanik i posebni savjetnik Predsjednika Vlade RH Damir Krstičević kazao je kako nas je napustio domoljub, suborac, prijatelj, ali nadasve dobar čovjek.

– Puno je zaslužnih za slobodu hrvatskog juga, od dubrovačkih branitelja do onih koji su iz drugih dijelova Hrvatske došli braniti Dubrovnik, ali sigurno mi nitko neće zamjeriti ako kažem da su Nojko i general Bobetko za to jedni od najzaslužnijih. To što je on poduzeo mogu samo hrabri, a Nojko je to bio, stavio se na raspolaganje Domovini kada je bilo najteže. Imao je poštovanje svojih suboraca, znao ih je i nasmijati u najtežim trenutcima. Svojim životnim poslanjem zadužio je nas i naše buduće generacije. Znao je reći kako je zajedništvo hrvatskih građana da stanu u obranu Domovine pokazalo kako je snaga domoljublja jača i od najjačih agresora.General je bio prvi kada je trebalo braniti zemlju, a zadnji kada je trebalo primiti odlikovanja, takav je bio, skroman. Nema sumnje, tvoje ime ostat će zapisano zlatnim slovima u povijesti stvaranja naše domovine – rekao je Damir Krstičević.

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Rafanelli prisjetio se vojnog i ratnog puta general-bojnika Nojka Marinovića, njegovog ranjavanja i ponovnog povratka na ratište, naglašavajući kako su privilegrani svi koji su ga imali prilike poznavati te kako je njihova zahvalnost za sve što je napravio ujedno i najveće priznanje njegovog života i djela.

General-bojnik Nojko Marinović pokopan je na dubrovačkom groblju Boninovo.

Hvala čovjeku, hrvatskom junaku i ratniku koji je odano služio Domovini.

Foto: Grad Dubrovnik

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PREMINUO GENERAL NOJKO MARINOVIĆ Ratni heroj i zapovjednik obrane Dubrovnika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.