3 min. čitanja

Poskupile lučke pristojbe u Zadarskoj županiji, SDP se buni: "Povećavaju se cijene za male brodice, a ne luksuzna plovila"

Poskupile lučke pristojbe u Zadarskoj županiji, SDP se buni: "Povećavaju se cijene za male brodice, a ne luksuzna plovila"
Foto: ŽLU Zadar

Županijska lučka uprava Zadar je donijela Odluku o visini lučkih pristojbi i naknada u lukama pod svojom nadležnošću u studenom 2022. godine s primjenom od 01. siječnja 2023. godine. Iz Zadarskog SDP-a u priopćenju javnosti izrazili su nezadovoljstvo odlukom o poskupljenju.  

O čemu se zapravo radi? Županijska lučka uprava Zadar korigirala je cijene na način da se cijena veza naplaćuje po dužnom metru broda godišnje, što znači da je u većini luka pod njihovom nadležnošću, godišnji vez sada nakon povećanja cijena, za brod od 6 metara znači 13,50 x 6 = 81 EUR godišnje.

- Svjedoci smo da je od početka ove godine glavna tema poskupljenja u trgovinama povodom uvođenja eura. AP je otvorio rat trgovcima, prijeteći praznim puškama, a tamo gdje stvarno imaju utjecaja ništa. Cijene idu gore za 100%, a oni odobravaju takve odluke. Tako svjedočimo da je visina pristojbe za komunalni vez u lukama B kategorije s prethodnih 50 kuna godišnje po nedjeljivom dužnom metru podignuta na 13.50 eura po nedjeljiva dužnom metru. U ovu kategoriju spada većina luka s komunalnim vezom u našoj županiji.

Radi se o povećanju cijene za većinu naših građana koji imaju male brodice, a ne o vlasnicima luksuznih plovila. A sve više građana nam se žali da su u mnogim lukama poslali uplatnice bez da su osigurali normalan vez i sidro i bez uložene kune. Pritom su neke luke u koje nije uložena niti kuna "prebacili" iz treće u drugu kategoriju te je time cijena s 30 kuna podignuta na 13.50 eura. Ove opetovane prigovore naših sugrađana dobivamo cijeli ovaj mjesec. Ako je inspekcija kažnjavale frizerski salon zbog zaokruživanja na punih 4 centa kako bi trebala reagirati na zaokruživanja od 100%? - pitaju se u zadarskom SDP-u.

ŽLU Zadar: "Tim sredstvima možemo isključivo financirati gradnju i održavanje lučke podgradnje"

A iz Županijske lučke uprave Zadar dobili smo detaljno pojašnjenje izmjena cijena za 2023. godinu.

Naime, prihodi lučke uprave su lučke pristojbe i lučke naknade, naknade od koncesija, sredstva iz proračuna osnivača i ostali prihodi.

Člankom 61. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama propisano je da se sredstvima iz proračuna osnivača lučke uprave može isključivo financirati gradnja i održavanje lučke podgradnje.

Ostala sredstva u cijelosti pripadaju lučkoj upravi na čijem se području ubiru i namijenjena su za:

1. izgradnju i održavanje lučke nadgradnje i podgradnje,

2. opremanje luke opremom za zaštitu mora od onečišćenja s brodova,

3. održavanje dubine u luci i na sidrištu luke,

4. troškove poslovanja lučke uprave.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je donijelo Pravilnik o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, način plaćanja veza, uvjete korištenja te određivanja maksimalne visine naknade i raspodjele prihoda.

Člankom 19. predmetnog Pravilnika propisano je da je lučka uprava dužna kategorizirati luke i njene pojedine dijelove u zone.

Određena zona određuje lučku pristojbu, a u postupku zoniranja uzimaju se u obzir i sljedeća mjerila:
1. Atraktivnost geografskog smještaja pojedine luke u cijelosti odnosno mikrolokacije kao dijela lučkog bazena unutar lučkog područja luke;
2. Razina uređenosti lučke nadgradnje i podgradnje u luci
3. Stupanj zaštićenosti luke
4. Ekološka opremljenost luke
5. Opremljenost luke specijaliziranom opremom i zaštitnim sredstvima kod ekoloških incidenata i iznenadnih zagađenja mora manjih razmjera
6. Stupanj opremljenosti luke osnovnim sadržajima
7. Stupanj opremljenosti luke dodatnim sadržajima
8. Blizina gradskog središta
9. Povezanost na cestovnu infrastrukturu
10. Blizina brodogradilišta i servisa.

Sukladno propisanoj obvezi Županijska lučka uprava Zadar je naručila od Pomorskog fakulteta u Rijeci da izradi Studiju kategorizacije luka otvorenih za javni promet pod svojom nadležnošću.

Istom je provedena analiza trenutnog stanja te izvršena kategorizacija luka i njezinih pojedinih dijelova u zone, izvršen je objektivan sustav ocjenjivanja u lukama te predložene visine lučkih pristojbi i naknada.

Izrađena Studija je, uz investirana sredstva u izgradnju luka, bila temelj za donošenje nove Odluke o visini lučkih pristojbi i naknada, poručuju iz ŽLU Zadar.

Donosimo i nove cijene:

ž
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.