4 min. čitanja

POSEBAN MATURALNI DAN Učenici ribarsko-nautičkog smjera u Splitu, svoju su brodicu „Zdravo more“ zavjetovali u crkvi Gospe od Pojišana

POSEBAN MATURALNI DAN Učenici ribarsko-nautičkog smjera u Splitu, svoju su brodicu „Zdravo more“ zavjetovali u crkvi Gospe od Pojišana
Foto: Press

SPLIT - Maturanti ribarsko-nautičkog smjera i članovi nagrađivane eko grupe „Zdravo more“ za kraj četverogodišnjeg školovanja još su jednom pokazali koliko su u obrazovnom sustavu jedinstveni. 

Oproštaj od razrednice i mentorice eko grupe, profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijane De Marchi, školskih klupa i članstva u eko grupi samoinicijativno su odlučili obilježiti na poseban način: postavljanjem ručno izrađene zavjetne brodice „Zdravo more“ pred sliku sv. Nikole u crkvi Gospe od Pojišana. Zaštitnik pomoraca i putnika na slici je prikazan u biskupskoj odjeći kako stoji na kamenoj hridi ispred uzburkanog mora po kojem plovi brod. Uzdignutom desnicom i pogleda uperenog u vis stišava nevrijeme i valove. Slika je potpisana i datirana (Antonio Zuccaro 1881. godine).

Predstavnik eko grupe Niki Krstičević, učenik generacije Pomorske škole Split i administrator učeničke Instagram stranice @zdravomore.eko samostalno je izradio maketu ribarske brodice, dok su ostali učenici uz razrednicu troškove materijala za njezinu izradu zajednički podijelili. 

Svojim činom ganuli su fra Žarka Lučića i časnu Dolores Brkić. Uz pohvalne riječi časne, ovi splitski maturanti svoj će dan zasigurno pamtiti i po razgledu zavjetnih slika te modela brodova u Gospinu svetištu na Pojišanu. Radi se o najvećoj i jedinoj zbirci te vrste u Splitu koja potvrđuje pomorsko-brodarsku tradiciju Splićana. Za kraj svog svečanog čina učenicima i njihovoj razrednici uručeni su prigodni darovi. 

Ribarsko-nautički smjer u našoj se zemlji može pohađati jedino u splitskoj Pomorskoj školi, a upravo je ova generacija učenika zaslužna za pokretanje brojnih projekata pod zajedničkim nazivom „Zdravo more“ u čijem je sastavu istoimena školska eko grupa. 

Prvu nagradu u iznosu današnjih otprilike 2 000 eura osvojili su već u prvom razredu kao jedan od pet najboljih timova Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. I to na vlastitim primjerima i vizijama za očuvanje Jadranskog mora. Nagradu su uložili u vrijedne narukvice sa srebrenim privjescima nautičkog motiva kako bi kroz vlastiti natječaj motivirali javnost na skupljanje otpada. I to za vrijeme online nastave. Putem dislociranih mini eko akcija pojedinaca kroz njihov je projekt uklonjeno više od 1 000 predmeta diljem obale, ali i na rijekama u unutrašnjosti zemlje. Potom su se zaredale brojne nagrade. 

U drugom natječaju osvajanjem podvodnog drona pokazali su zašto su najbolji eko srednjoškolci. Povlašteni suradnici Vijeća Europe od njih su učili i nove načine korištenja drona kako bi dobru praksu prenijeli omladini drugih zemalja u cilju budućih znanstvenih istraživanja i očuvanja morskih prostranstava. 

Eko grupa s vremenom se širila na mlađe naraštaje učenika ribarsko-nautičkog smjera. U njezinu je sastavu uz „dronaše“ oformljena i podgrupa ronioca, učenika iz svih smjerova škole. Zajedničkim snagama sudjelovali su u brojnim eko akcijama. Vlastitim, kao i u suradnji s drugim organizatorima. 

Putem medija sustavno su budili svijest javnosti  o važnosti očuvanja mora i njegova svijeta. 

Također, osvojili su i nagradu za najbolji srednjoškolski eko projekt u RH. Nagrada im je bila posjet Europskom parlamentu i sudjelovanje na sjednici za mlade pri čemu su predstavili svoj rad. 

Svakako treba izdvojiti i njihovu edukativnu multimedijalnu izložbu „Postani čuvar Jadranskog mora“ u Prirodoslovnom muzeju Split koju je razgledalo više od 2 500 domaćih i stranih posjetitelja. 

Grupa je javnosti poznata i po projektima „Baby boom liganja“,  „Tradicijom komiških ribara“, „U spomen na poginule hrvatske pomorce i brodove koji više ne plove“ i dr. Projekti u sebi njeguju ribarstvo i pomorstvo naše zemlje te promiču ekologiju mora. 

Svoj su rad članovi grupe predstavili na međunarodnom sajmu „Crofish“ u Poreču i u Europskoj noći istraživača u Splitu. Podršku za rad uvijek su im davale domaće i strane televizije, novinske i radijske kuće, kao i brojni suradnici te simpatizeri grupe.  

Čuvajući ribarsku tradiciju, maritimnu baštinu i naše more, svojim su radom unaprijedili i sam obrazovni sustav, a novim generacijama ostavili odlične temelje za daljnji rad u eko grupi. 

Želimo vam mirno more, dobar ulov i puno uspjeha u daljnjem školovanju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.