1 min. čitanja

Portugal stvara najveće zaštićeno morsko područje u Europi

Portugal stvara najveće zaštićeno morsko područje u Europi
Foto: Područje zaštićenog morskog rezervata/Twitter/Copernicus

Portugalska vlada amenovala je proširenje zaštićenog morskog područja oko otočja Selvagens, čime je ono postalo najveći strogo zaštićeni morski rezervat u Europi s površinom od 780 četvornih nautičkih milja. Time je skinuo s trona dosadašnji najveći morski rezervat u Europi, morski park Alonissos u Grčkoj, koji se prostire na oko 660 četvornih nautičkih milja.

Otočje Selvagens je mali arhipelag smješten na pola puta između Madeire i Kanarskih otoka te označava najjužniju točku Portugala kojom uprava autonomna vlada Madeire. Područje Selvagensa smatra se vitalnom točkom za atlantsku migraciju riba i sisavaca, što je 2015. godine potvrdila i studija koju je proveo National Geographic u suradnji s Oceano Azulom i Waitt Foundation.

Foto: Selvagem Grande/Facebook/Madeira Islands

– Ključno je zaštititi migracijske koridore jer o njima ovisi morski život. Ovaj novoosnovani morski rezervat osigurat će da impresivna podvodna bioraznolikost arhipelaga Selvagens bude zaštićena i kao takva nastavi napredovati – istaknuo je Paul Rose, voditelj ekspedicije National Geographic Pristine Seas.

Portugal je jedna od 100 zemalja koje su se obvezale na program “30 puta 30”, odnosno sudjelovanje u zaštiti najmanje 30% oceana do 2030. godine. Cilj ovog globalnog programa je smanjiti gubitak morske bioraznolikosti te povećati otpornost oceana na klimatske promjene.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.