1 min. čitanja

Popis svih nestalih brodova sada dostupan cjelokupnoj javnosti

Popis svih nestalih brodova sada dostupan cjelokupnoj javnosti
Foto: Pixabay/Ilustracija

Britanska kraljevska mornarica aktivna je od 16. stoljeća, a od tada do danas izgubila je više od 5 tisuća svojih ratnih brodova i ostalih plovila. U suradnji s udruženjem Pomorska arheologija Sea Trust sastavili su popis svih nestalih brodova, a bazu podataka ustupili su javnosti za daljnja istraživanja.

Opsežna lista svih nestalih brodova Kraljevske mornarice obuhvaća popis od 5100 ratnih i pomoćnih brodova izgubljenih u britanskoj pomorskoj službi od 1512. godine. S popisa su izostavljeni brodovi u vlasništvu RAF-a, vojske, obalne straže, trgovačka plovila te svi brodovi koji su tijekom povijesti zarobljeni, zaplijenjeni ili pretvoreni u trgovačke brodove.

Sea Trust je napravio kompletan popis još 2011. godine kako bi olakšao posao pravnicima i ekolozima Kraljevske mornarice. No ta misija očito nije polučila veliki uspjeh pa je popis sada pušten u javnost, kako bi se njime mogao poslužiti i civilni sektor.

Baza podataka može se pretražiti po nazivu, klasi i tonaži broda, a mogući su i konkretniji upiti – poput brodova Kraljevske mornarice koji su izgubljeni u francuskim vodama u posljednjih 500 godina; ili primjerice broj plovila izgubljenih na Dan D.

Baza podataka bazirana je na službenim zapisima, referentnim radovima, memoarima i iskazima očevidaca, a koja su potvrđena od strane arheologa i ronilaca.

No čak i uz toliko informacija operacija pronalaska svih brodova teško je mjerljiva s veličinom svjetskih mora pa će sudbina mnogih plovila s popisa i dalje, vrlo vjerojatno, ostati misterija.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.