3 min. čitanja

Poništen natječaj za uređenje muzejskog postava "Galeba"

Poništen natječaj za uređenje muzejskog postava "Galeba"
Foto: Grad Rijeka

Odugovlači se s raspisom novog tendera za zakup oko tisuću četvornih metara prostora na Galebu, koji su namijenjeni komercijalnim sadržajima, a koji će razriješiti dvojbu postoji li dovoljno zainteresiran i financijski spreman ponuđač koji se može uhvatiti u koštac s uređenjem planiranih ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta na ovom plovećem kulturnom dobru Republike Hrvatske. Kaska se i s opremanjem muzejskog postava na brodu. Još uvijek, naime, nije odabran izvođač radova jer je natječaj poništen.

S obzirom na to da je riječ o nabavi velike vrijednosti, koja se procjenjuje na 738.400 eura, Grad Rijeka početkom ožujka ove godine proveo je obvezni postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, a odmah potom objavljen je i javni natječaj s rokom dostave ponuda do 18. travnja ove godine. Stigla je samo jedna ponuda, ona zajednice ponuditelja Černelić d.o.o. i AVC d.o.o, međutim, uočeni su nedostaci u ponudi, zbog čega je krajem prošlog tjedna donesena odluka o poništenju postupka, dok će se s ovim dvjema tvrtkama, odnosno zajednicom ponuditelja, posao pokušati sklopiti kroz pregovarački postupak. U Gradu Rijeci ističu da za ovakav potez imaju uporište u Zakonu o javnoj nabavi, piše Novi list.

- U postupku pregleda i ocjene ponuda uočen je formalni nedostatak zbog čega je 10. svibnja donesena Odluka o poništenju postupka nabave. Naime, uvidom u list B ponude 'Gotova oprema', povjerenstvo je utvrdilo da u stavkama troškovnika nisu upisani svi podaci o modelu/karakteristikama ponuđene opreme. Iako je Zajednica ponuditelja za sve stavke u troškovniku upisala cijene, nedostaju podaci o modelu opreme, što je bilo traženo kroz zahtjev iz samog obrasca troškovnika. Naknadna dostava tih podataka, nakon isteka roka za dostavu ponuda, predstavljala bi povredu postupka nabave, stoga je donesena Odluka o poništenju postupka. No, s obzirom na to da su ostvareni uvjeti propisani člankom 131. Zakona o Javnoj nabavi, odnosno da u otvorenom postupku nabave nije dostavljena nijedna druga prikladna ponuda, Grad je, bez izmjena uvjeta nabave, već pokrenuo pregovarački postupak s navedenom Zajednicom ponuditelja te im dostavio poziv za dostavu ponude. Rok za dostavu ponude u pokrenutom pregovaračkom postupku je već sljedeći tjedan, u utorak 21. svibnja, nakon čega će povjerenstvo pregledati i ocijeniti ponudu te, vjerujemo, donijeti Odluku o odabiru. Nakon uvođenja ponuditelja u posao, rok za opremu stalnog muzejskog postava broda Galeb je šest mjeseci - navodi se u odgovoru koji je po ovom pitanju Novi list zatražio od meritornih adresa u Gradu Rijeci.

S obzirom na razloge i argumente na koje se sada pozivaju na Korzu 16 o nepostojanju nijedne prikladne ponude, valja podsjetiti na primjedbe koje su stigle tijekom provedenog savjetovanja sa zainteresiranom gospodarskom javnošću, a koje moguće objašnjavaju zašto je za ovaj referentni posao, vrijedan gotovo 740.000 eura, vladao tako slab odaziv potencijalnih ponuditelja.

Nakon što su u Gradu Rijeci zaključili da je četiri mjeseca sasvim dovoljno za odraditi posao na opremanju budućeg muzejskog postava na Galebu, od jednog gospodarskog subjekta dobili su 'upozorenje' kako je uobičajeni rok izvedbe projekata tog stupnja kompleksnosti u klasičnim građevinama minimalno od šest do devet mjeseci, a u ovom slučaju, gdje se još radi o brodu, da je realno očekivati da to bude minimalno od 9 do 12 mjeseci. Potencijalni ponuđač dodatno je upozorio da valja imati u vidu da će u traženi rok izvedbe doći i period ljetnih godišnjih odmora, kada je znatno otežana dobava opreme i materijala.

S obzirom na sva dosadašnja kašnjenja i izjalovljene najave o datumima završetka radova na uređenju Galeba u brod-muzej, vrijeme će najbolje pokazati je li ova primjedba o realnom roku za opremanje muzejskog postava bila utemeljena ili ne. Obistini li se, bit će to još jedan zoran primjer kako se planiralo i upravljalo projektom Galeb u nadležnim gradskim službama i odjelima.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.