2 min. čitanja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Državni arhiv postaju stručna baza Sveučilišta u Rijeci

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Državni arhiv postaju stručna baza Sveučilišta u Rijeci
Foto: Facebook

RIJEKA – Na prijedlog Filozofskog fakulteta, Senat Sveučilišta u Rijeci donio je odluku da se Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja te Državnom arhivu u Rijeci dodijeli status Stručne baze Sveučilišta.

Kako je na današnjem predstavljanju ove suradnje istaknuo Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, dodijeljeni status potvrda je vrijednosti rada Pomorskog i povijesnog muzeja koji doprinosi kvaliteti razvoja muzejske djelatnosti u Republici Hrvatskoj te je kao takav prepoznat i od strane Sveučilišta.

– Moram naglasiti da Primorsko-goranska županija ima izvrsnu i široku suradnju s našim Sveučilištem, a s ovim statusom Pomorski i povijesni muzej jača suradnju s Filozofskim fakultetom na način da postaje nastavna baza fakulteta za provođenje stručne nastave. Takvu su suradnju već uspostavile i županijske zdravstvene ustanove koje su nastavna baza Medicinskom fakultetu. Rekao bih da pokazujemo hrvatskoj javnosti nadstandard u obrazovnom procesu na Sveučilištu. Vjerujem da će ovdje mnogi studenti steći kvalitetna stručna znanja koja će im služiti u njihovom daljnjem životu i radu – poručio je župan.

Dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč – Konestra rekla je kako joj je izuzetno drago da se na ovaj način formalizira dugogodišnja jako dobra suradnja s Muzejom.

– Studenti se stalno žale da imaju premalo praktičnih sadržaja tijekom studija, a sada imamo mogućnost bolje urediti međusobnu suradnju. Osim stručne prakse, moći ćemo u Muzeju provoditi i dijelove pojedinih kolegija te omogućiti studentima istraživanja za diplomske radove. Smatram da je povezivanje znanosti i struke ne samo važno, već i nužno – naglasila je Srdoč-Konestra.

Konkretna suradnja Filozofskog fakulteta i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja prisutna je već godinama. Prema riječima ravnateljice Nikoline Radić Štivić prosječno je od 2015. kroz Muzej prošlo oko 25 studenata godišnje. „Naša je želja da omogućimo kvalitetnu pripremu studenata za tržište rada. Kod nas će proći rad u Muzeju u svakom segmentu, nastojat ćemo im prenijeti što više znanja, pa i o tome kako isfinancirati projekte, a proći će i naše dislocirane zbirke: Memorijalni centar Lipa pamti i Muzejsku zbirku Kastavštine“, rekla je ravnateljica.

Filozofski fakultet pokrenuo je ovu proceduru prvenstveno za potrebe novog diplomskog studijskog programa „Povijest i interpretacija baštine“ koji se provodi u sklopu Odsjeka za povijest. Riječ je o inovativnom i jedinstvenom programu na razini Republike Hrvatske koji traje dvije godine i u kojem se veliki dio sadržaja odvija kroz stručnu praksu studenata. Zahvaljujući tome, studenti će kroz praktičan rad u Muzeju upoznati organizacijske i radne procese, načine pohrane i predstavljanja muzejske građe i rad s publikom. Studenti će obavljati praksu radeći na konkretnim projektnim zadacima u Muzeju uz nadzor i pomoć svojih mentora.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.