4 min. čitanja

Pomorska večer plovi u 65. rođendan

Dugogodišnja HRT-ova emisija Pomorska večer u subotu 8. srpnja obilježava 65. obljetnicu svojega postojanja. Jedna od najdugovječnijih i najstarijih tematskih emisija Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), koja eterom plovi svakoga ponedjeljka od 20.00 do 24.00 naizmjence se emitirajući iz HRT – Radija Pula, HRT – Radija Rijeka, HRT – Radija Zadar, HRT – Radija Split i HRT – Radija Dubrovnik, a može se pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi, svoj će veliki rođendan proslaviti radno i nizom prigodnih sadržaja u programu, priopćila je Hrvatska radiotelevizija.

Photo: Morski.hr

Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) prvi je put emitirana 8. srpnja 1952. godine pod naslovom Emisija za pomorce Radija Zagreb. Njezin je pokretač i dugogodišnji urednik bio Branko Knezoci, koji je želio pomoći našim pomorcima u održavanju veze s obiteljima. Emisiju je poslije preuzeo Zvonimir Bukovina, produljio je na dva sata i prozvao Pomorska večer. Punih su dvadeset godina voditelji te emisije bili legendarni spikeri Radija Zagreb Valika Šverer i Ljubo Jelčić.

U uvjetima ograničene komunikacije u prošlome stoljeću za obitelji pomoraca bilo je veoma važno doznati na kojemu se moru ili u kojoj svjetskoj luci nalaze njihovi dragi. A za pomorce, koji su bili umorni od čekanja, neizrecivo nostalgični i puni čežnje za svojim obiteljima, s kojima nisu imali načina uspostaviti kontakt, itekako je bio važan taj komunikacijski most u eteru. Rubrike Poruke i pozdravi pomorcima i pomoraca njihovim obiteljima te Izvješće o kretanju brodova postale su stalnicom i prepoznatljivim znakom emisije sve do danas.

Photo: Pixabay

Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) već je šest i pol desetljeća jedini stalni tjednik o moru, brodovima i pomorcima te o svim ljudima s mora, na moru i uz more. Vremena se mijenjaju, pa tako i teme kojima se bavi ta kultna emisija. Priče se ne odnose više isključivo na pomorce koji su na brodovima – teme su danas znatno šire. Tijekom godina u emisiji su zabilježeni usponi i padovi na tržištu brodskoga prostora, opisani lošiji i bolji dani hrvatskih brodarskih tvrtka, svjedočilo se obnovi i rastu hrvatskih luka, pratile su se promjene ribarskoga zakonodavstva, a s ribarima se borilo za očuvanje prava na tradicijsko ribarsko oruđe. Stoga i ne čudi da je emisija postala jednim od vrsnih kroničara pomorske i ribarske djelatnosti u Republici Hrvatskoj i svijetu, a njezini su urednici redovito promicali i pomorsku kulturu, hrvatske obrazovne i muzejske ustanove, tematske izložbe i povijesno-obrazovne aktivnosti kulturnih ustanova u vezi s pomorstvom.

Emisiju danas uređuju i vode Jadran Marinković iz HRT – Radija Split, Branka Malnar iz HRT – Radija Rijeka, Božica Đurđević iz HRT – Radija Dubrovnik, Dorina Tikvicki iz HRT – Radija Pula i Vladimir Šetka iz HRT – Radija Zadar.

Tijekom prošlih godinu dana emisija Pomorska večer višestruko je nagrađivana. Dobitnica je Večernjakove ruže 2016. u kategoriji Radijska emisija godine i nagrade Sindikata pomoraca Hrvatske Plava vrpca Vjesnika, a jedan od urednika Pomorske večeri Jadran Marinković nedavno je dobio i nagradu Slobodne Dalmacije za životno djelo u novinarstvu Joško Kulušić.

Photo: Morski.hr

„U prošlih se 65 godina mnogo toga promijenilo. Dugo je godina Pomorska večer, uz pisma, bila jedina veza pomoraca i njihovih obitelji. Razvojem tehnologije danas ta komunikacija s pozdravima dragima na moru i kopnu uz nezaobilazni pozdrav posadi broda nije toliko važna, no ta je dugovječna emisija i danas rado slušana jer sadržava u sebi onaj duh mora koji je utkan u svaki razgovor i reportažu“, ističe urednica iz HRT – Radija Rijeka Branka Malnar te dodaje: „Možda o tome najbolje svjedoče oni kojima je i namijenjena. Stoga bih citirala jednu od prvih čestitaka koja nam je pristigla. Iz Jadrolinije nam pišu: Upućujemo iskrene čestitke u povodu 65 godina emisije Pomorska večer te čestitke u povodu dodjele nagrade Večernjakova ruža u kategoriji najbolje radijske emisije u Hrvatskoj. Svi mi koji smo na bilo koji način povezani s morem i pomorstvom veselimo se svakoj emisiji koja nam ponedjeljkom navečer nosi novosti s mora i o moru. Vaša predanost i trud koje godinama ulažete u emisiju prepoznati su i cijenjeni i u slušatelja i u pomoraca te vam ovim putem odsrca želimo da nastavite kao i dosad s istim žarom i ljubavlju raditi našu i vašu Pomorsku večer.“

Emisija Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) na rasporedu je na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) svakoga ponedjeljka od 20.00 do 24.00, a može se pratiti i na međunarodnome multimedijskom programu HRT – Glas Hrvatske te na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Sretan rođendan i puno dobrih emisija, želi Vam ekipa portala Morski.hr!

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.