1 min. čitanja

POMORSKA POLICIJA SPAŠAVALA KAJAKAŠE Poljakinja i Brazilac zaglavili usred olujne bure kod Krka

POMORSKA POLICIJA SPAŠAVALA KAJAKAŠE Poljakinja i Brazilac zaglavili usred olujne bure kod Krka
Foto: Morski HR / Ilustracija

RIJEKA – Od Središnjice traganja i spašavanja na moru u četvrtak, 7. srpnja oko 20 sati stigla je dojava kako se kod rta Sv. Marak, u blizini Vrbnika na otoku Krku, zadnji put nalazio kajak s dvije osobe kojeg nosi vjetar. Ubrzo nakon zaprimanja dojave u traganje je upućeno policijsko plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka. Prilike na moru su pritom bile vrlo zahtjevne, puhao je jak vjetar, olujna bura, a more je bilo izrazito valovito.

Osim posade policijskog plovila u u traganju su sudjelovala i dva privatna plovila, od kojih je posada plovila, vrste katamarana “Mali Marino”, u uvali Petrina na otoku Krku i pronašli nestali kajak oko 21.45 sati. Koordinaranom zajedničkom pretragom pronađene su dvije osobe s kajakom koje su ukrcane na katamaran i prevezene do mjesta Selce.

Riječ je o 22-godišnjoj državljanki Poljske i 25-godišnjem državljaninu Brazila koji u ovoj havariji nisu ozlijeđeni, ali su bili vrlo iscrpljeni. Oni su ,naime, iznajmili kajak kako bi razgledali obalu u smjeru Novog Vinodolskog, a bez prethodne provjere vremenske prognoze. Vremenski uvjeti su se pogoršali tako da se nisu uspjeli vratiti natrag na obalu niti mobitelom pozvati pomoć. Tijekom traganja i postupanja nije bilo onečišćenja mora.

Zahvaljujući brzoj intervenciji, profesionalnosti i vještini svladavanja zahtjevnih situacija na moru, posada policijskog plovila uz pomoć navedenih privatnih posada, uspješno je pomogla u spašavanju osoba na moru.

Ovim putem apeliramo na sve nautičare te druge osobe koje žele s različitom vrstom plovila (gumenjak, kajak, brodice na vodomlazni pogon, tzv. jetski i sl.) kretati se i uživati po moru da obvezno prate vremensku prognozu i savjetuju se s pomorskom policijom ili s dežurnom službom nadležne Lučke kapetanije pozivom na broj 195!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.