2 min. čitanja

Pomorci pisali Butkoviću, Capaku i Berošu: “Molimo prioritetno dobrovoljno i besplatno cijepljenje pomoraca”

Pomorci pisali Butkoviću, Capaku i Berošu: “Molimo prioritetno dobrovoljno i besplatno cijepljenje pomoraca”
Foto: Pixabay

Zajednica Udruga Kapetana, časnika i Udruga pomoraca u Hrvatskoj, nakon usaglašavanja stajališta s ostalim pomorskim udrugama u Hrvatskoj, uputili su ministru prometa, pomorstva i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu i ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku otvoreno pismo, odnosno Zamolbu za prioritetno dobrotvorno i besplatno cijepljenje pomoraca.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Koristimo priliku da Vas pozdravimo i zahvalimo na Vašoj pomoći i trudu koji su rezultirali olakšanom ukrcaju i iskrcaju pomoraca u međunarodnoj plovidbi tijekom trajanja  pandemije uzrokovane virusom Covida.

Nažalost situacija je daleko od normalne, i mnoge kolege  još uvijek mjesecima čekaju na mogućnost pristupa utvorenim zračnim lukama i aviolinijama kako bi se vratili doma ili ukrcali na brod.

Međutim, bez obzira na sve probleme ploviti se mora,  ako stane pomorski promet stat će i svijetska trgovina.

UN i Međunarodna pomorska organizacija ( IMO ) poduzimaju sve da se pomorski promet i dalje odvija nesmetano, znajuči da bez toga ne može svjetska trgovina.

Napokon smo se usuglasili da pomorci dobiju status radnika s posebnim statusom u svjetskoj trgovini, što je donekle olakšalo iskrcaj i ukrcaj pomoraca širom svijeta.

Udarom drugog vala pandemije situacija se pogoršala posebno smanjenjem aviolinija.

Pronalaskom cijepiva, i prvim cijepljenjima, vjerujemo da će započeti nova faza u suzbijanju pandemije, olakšati transfere pomoraca i omogučiti njihov život i rad.

Informirani smo da cijepivo u Hrvatsku dolazi  uskoro odnosno početkom naredne 2021. godine.

UN, IMO, BIMCO, sindikat, pomorske Udruge i ostale nacijonalne institucije udružene pokušavaju da se pomorcima omogući  dobrovoljno priotitetno  cijepljenje.

Kao što Vam je poznato pomorci u međunarodnoj plovidbi  odavno se cijepe za određene bolesti koje se evidentiraju u tkz. kartonu cijepljenja ili poznatije kao žuti karton odnosno žuta knjižica.

U skladu sa svim gore navedenim molimo spomenuta Ministarsta i Vladu  RH  da pomorce uvrste u dobrovoljno prioritetno i besplatno cijepljenje protiv Covida -19.

Molimo za razumijevanje i unaprijed se zahvaljujemo,i  stojimo Vam na raspolaganju za sva moguća objašnjenja, stoji u pismu, kojeg potpisuje glavni tajnik ZHUPK, kap. Slobodan Vrdoljak, u ime Zajednice Udruga Kapetana, časnika i Udruge pomoraca u Hrvatskoj. Inicijativu su podržali još i Udruga pomorskih kapetana Split te Udruga pomorskih kapetana Zagreb.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.