1 min. čitanja

Pomorci najtraženiji u švercu kokaina: Ucjenjuju ih, prijete, čak i ubijaju ako odbiju raditi za narko-kartele

Pomorci najtraženiji u švercu kokaina: Ucjenjuju ih, prijete, čak i ubijaju ako odbiju raditi za narko-kartele
Foto: Claus Gaser/MarineTraffic.com

Pomorca iz Kotora koji je uhićen na tivatskom aerodromu, policija sumnjiči da je bio zadužen za regrutaciju 13 crnogorskih mornara i pružanje logističke podrške, tijekom šverca kokaina brodom “Yemaya”, a vjeruje se da je imao jednu od ključnih uloga u poslu.

Usluge vrhunskih pomoraca i skipera vrlo su tražene među krijumčarima droge. Mnogi od njih zbog velikih novčanih iznosa pristaju tako raditi za narko-kartele, a oni koji to ne žele bivaju ucjenjivani, izloženi prijetnjama, pa čak i ubijeni.

U 2019. godini srušeni su svi rekordi u zaplijeni kokaina. Čak 600 kg kokaina iz Urugvaja u vlasništvu balkanskog kartela otkriveno je u Bazelu. Američka carina 17. lipnja je zaplijenila gotovo 20 tona kokaina na brodu "MSC Gayane", na putu za nizozemsku luku Rotterdam. Tad su uhićena četvorica crnogorskih pomoraca, uključujući i časnika, piše 24Sedam.

Kasnijom istragom utvrđeno je da su u luci Philadelphije američke vlasti na teretnom brodu "MSC Gayane" otkrile 16,5 tona kokaina. Američko pravosuđe podiglo je optužnice protiv dvojice pomoraca koji su priznali da su pomogli utovar kokaina u brod dok je bio na moru.

Mnogi crnogorski pomorci na udaru su mafije koja šverca drogu. Htjeli ili ne htjeli, moraju prevoziti kokain. Ukoliko to ne žele izloženi su prijetnjama i ucjenama.

Tragično, brojni su primjeri slučajeva uhićenja pomoraca s ovih prostora, a koji su povezani s krijumčarenjem narkotika, a neke od njih i poimence navodi portal 24Sedam.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.