2 min. čitanja

POMOR JEŽEVA KOD ŠIBENSKOG MOSTA Stručnjak: “Ne vjerujem da se radi o zagađenju”

POMOR JEŽEVA KOD ŠIBENSKOG MOSTA Stručnjak: “Ne vjerujem da se radi o zagađenju”
Foto: Čitatelj

Veća količina ježeva uginula je kod Šibenskog mosta, javlja nam čitatelj i šalje ove fotografije.

– Plaža Malinica kraj šibenskog mosta, pomor ježeva, kaže čitatelj i dodaje da ga ovo čudi jer na površini i dnu ne vidi nikakvo zagađenje, dapače, kako tvrdi, čisto je.

Foto: Čitatelj

Za pojašnjenje smo pitali stručnjaka s Instituta za oceanografiju i ribarstvo dr. Ivana Cvitkovića, koji kaže da bez analize ne može sa sto postotnom sigurnošću govoriti o čemu se točno radi, no ne isključuje mogućnost naglog priljeva slatke vode uz površinu mora, zbog velike količine kiše koja je proteklih dana napadala u gornjem toku rijeke Krke.

Foto: Čitatelj

– Moguće da se radi o velikoj količini slatke vode. Ako je to nagla promjena i ako se ježevi nisu mogli spustiti u dublje slojeve gdje je slanije more, onda može dogoditi da je jedna grupica jednostavno uginula – kaže dr. Cvitković koji dodaje da svejetno to baš i nije raširena pojava vrijedna spomena.

– Moguće da se dogodilo nešto lokalno, neki iznenadni poremećaj poput jake bure i većih valova – napominje i isključuje mogućnost anoksije, odnosno potpunog nedostatka kisika koja bi bila realnija da se pomor dogodio na dubini između 20 i 30 metara.

Foto: Čitatelj

U blizini šibenskog mosta dosta je uzgajivača školjaka, pa s obzirom da smo prethodnih mjeseci svjedočili i zagađenjima uz rijeku Krku u njenim gornjim slojevima, pitali smo i trebamo li biti zabrinuti zbog potencijalnog zagađenja?

Foto: Čitatelj

– Mala je šansa da bi ježeve neko zagađenje ubilo. Pa nisu oni baš osjetljivi, nije to baš vrsta da ne podnosi onečišćenje. Ježeva imate recimo i u Splitu na Matejušci – kazuje nam dr. Ivan Cvitković sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo i smiruje da se ovdje vjerojatno ipak radi o izoliranom slučaju uginuća lokalne skupine ježinaca.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.