3 min. čitanja

Pomoćnicima u nastavi u riječkim osnovnim školama, povećane plaće

Pomoćnicima u nastavi u riječkim osnovnim školama, povećane plaće
Foto: Boris Kačan

RIJEKA - U Gradskoj vijećnici održan je prijem i svečano potpisivanje aneksa ugovora o povećanju plaća s pomoćnicima u nastavi zaposlenim u riječkim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Grad Rijeka je 2008. godine, prepoznajući važnost inkluzivnog obrazovanja, kao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj krenuo sa zapošljavanjem prvih šest pomoćnika u nastavi koji su bili financirani iz gradskog proračuna.

Najveći zamah u zapošljavanju pomoćnika u nastavi na razini cijele Hrvatske odvio se otvaranjem mogućnosti za povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda 2014./2015. školske godine.

Foto: Grad Rijeka

Od tada pa sve do danas, broj pomoćnika kontinuirano raste te je danas u Rijeci pravo na pomoćnika/stručnog komunikacijskog posrednika osigurano svim učenicima kojima je takav oblik podrške potreban.

Tako je u ovoj, 2022./2023. školskoj godini, Grad Rijeka je osigurao ukupno 76 pomoćnika u nastavi koji rade sa 86 učenika s teškoćama.

S obzirom na to da je osiguravanje sredstava za ovu namjenu na razini lokalne odnosno regionalne samouprave, u različitim krajevima zemlje prisutan je čitav niz različitih modela zapošljavanja pomoćnika/stručnih komunikacijskih posrednika i osiguravanja sredstava za njihova materijalna prava.

Grad Rijeka je, uz još nekoliko hrvatskih gradova, unatoč nepostojanju zakonske obveze, osigurao dodatna sredstva u gradskom proračunu i od 1. siječnja 2023. godine povećao plaće pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. U tu je svrhu Grad Rijeka u proračunu osigurao ukupan iznos od 100.000,00 eura na godišnjoj razini, a pomoćnici u nastavi potpisali su anekse ugovora kojima im se od 1. siječnja 2023. godine povećavaju plaće.

Gradonačelnik Marko Filipović zahvalio se svim pomoćnicima u nastavni na njihovom trudu, entuzijazmu i svemu što ulažu kroz svoj rad, čineći život djece boljim i kvalitetnijim. Naglasio je kako je članstvo u Europskoj uniji i Europski socijalni fond pružili mnoge benefite, pa tako i sredstva za pomoćnike u nastavi, no, dodao je, to nije unutar potrebnih okvira. Stoga se zahvalio svim gradskim vijećnicima i vijećnicama koji su prihvatili amandmane vijećnika platforme Možemo! Nebojše Zeliča i Ive Davorije, a onda i Proračun Grada Rijeke za 2023. godinu i time osigurali dodatnih 100 tisuća eura na godišnjoj razini, točnije 100 eura bruto mjesečno za svakog pomoćnika u nastavi.

Pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj zahvalila je pomoćnicima u nastavi na njihovom radu.

Predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi i osobnih pomoćnika Ivan Milatić naglasio je kako vjeruje da će se uskoro promijeniti zakonska regulativa, koja će omogućiti priznanje zanimanja pomoćnika u nastavi i mogućnosti redovnog zaposlenja.

Maruška Dediol Vuković, pomoćnica u nastavi u OŠ Gornja, u ime svih pomoćnika izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem aneksa ugovora kojim im se povećavaju plaće.

Inkluzivno obrazovanje temelji se na pravu kvalitetnoga obrazovanja svih učenika što znači da omogućuje učenicima s teškoćama da, prema svojim sposobnostima i mogućnostima te interesima, sudjeluju i surađuju s drugom djecom. Omogućava redovit boravak u školi, osjećaj pripadnosti i prihvaćenosti dok istovremeno njihove razredne kolege uči toleranciji, prihvaćanju i pomaganju.

Inkluzija u obrazovanju postala je zahtjevom suvremenih obrazovnih politika u zemljama Europe i svijeta, a svoje teorijsko uporište nalazi u odgojno-obrazovnim dokumentima kao i u konvencijama o ljudskim pravima i pravim djece, stoji u priopćenju Grada Rijeke.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.