2 min. čitanja

Poljski energetski div povećava kapacitet uvoza LNG-ja

Poljski energetski div povećava kapacitet uvoza LNG-ja
Foto: Terminal Klaipėda, Wikimedia

Poljskoj naftnoj tvrtki PKN Orlen, zahvaljujući plutajućoj jedinici za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) ukapljenog prirodnog plina koja će biti izgrađena u Gdanjskom zaljevu, bit će dostupno do 58 isporuka LNG-ja brodovima godišnje.

Naime, PKN Orlen je sklopio ugovor s poljskim operatorom plinskog transportnog sustava, tvrtkom Gaz-System, za rezervaciju kapaciteta ponovnog uplinjavanja terminala u Gdanjsku od 6,1 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

To je još jedna faza jačanja energetske neovisnosti zemlje i okruženja, priopćila je poljska naftna i plinska tvrtka PGNiG (dio PKN Orlena).

- Uključujući već operativni terminal za ukapljeni prirodni plin Lech Kaczyński u Świnoujściu, novim projektom će koncernu biti omogućeno da dobije sav LNG koji će biti isporučen prema dugoročnim ugovorima koje smo potpisali. Trenutačno je to gotovo 14 milijardi kubičnih metara plina. Ta količina, dopunjena zalihama iz Norveške i vlastitom proizvodnjom u zemlji, omogućit će nam ne samo da u potpunosti zadovoljimo potrebe poljskih kupaca, već i da ponudimo plin susjednim tržištima - kaže Daniel Obajtek, predsjednik Uprave Orlena.

Plutajući terminal u Gdanjsku, javlja PGNiG, imat će kapacitet za prihvat, skladištenje i uplinjavanje do 6,1 milijarde kubičnih metara plina godišnje. Taj terminal bi, prema najavama Gaz-Systema, trebao biti pušten u pogon 1. siječnja 2028. godine, piše Energetika.

- Prošle godine, zbog političkih događanja vezanih uz rat u Ukrajini, potpuno su promijenjeni pravci isporuke prirodnog plina u Europsku uniju. Primjećujemo povećanje isporuke LNG-ja s globalnog tržišta za više od 60 posto. Poljska iskorištava ovaj trend i ima ambicije postati plinsko čvorište za srednju i istočnu Europu - kaže Anna Łukaszewska-Trzeciakowska, državna tajnica i opunomoćenica poljske vlade za stratešku energetsku infrastrukturu.

- Nakon dovršetka prekograničnog povezivanja s Danskom, Litvom i Slovačkom te proširenja LNG terminala u Świnoujściu, ovaj će projekt povećati plinsku diversifikaciju Poljske i regije Međumorja - rekao je Marcin Chludziński, predsjednik Uprave Gaz-Systema. Međumorje je prostor između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora.

Terminal Klaipėda

Podsjećamo, Orlen od 2016. godine zaprima ukapljeni prirodni plin na LNG terminalu Lech Kaczyński u Świnoujściu na Baltičkom moru. Od tada do danas je na taj terminal pristao 241 brod za prijevoz LNG-ja s ukupno 19,06 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina. Najviše LNG-ja uvezeno iz Katara (123) i Sjedinjenih Američkih Država (98).

Osim toga, Orlen od svibnja 2022. koristi LNG terminal Klaipėda u Litvi, gdje je za tu poljsku energetsku kompaniju isporučen ukapljeni naftni plin zapremine oko 655 tisuća tona s 10 brodova.

Nakon ponovnog uplinjavanja, taj se energent plinovodom Poljska-Litva šalje, među ostalim, u Poljsku, dok se dio usmjerava i na tržišta Baltičkih zemalja.

Na koncu, valja naglasiti kako je u prošloj godini oko 1/3 plina koji je potrošen u Poljskoj u tu zemlju dopremljen brodovima.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.