1 min. čitanja

Poljoprivrednicima na Mljetu podijeljene prve sadnice autohtonih sorti vinove loze

Poljoprivrednicima na Mljetu podijeljene prve sadnice autohtonih sorti vinove loze
Foto: Pixabay

MLJET – Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ je u četvrtak, 10. veljače 2022. podijelila 500 besplatnih sadnica vinove loze lokalnim poljoprivrednicima. Sadnice su dodijeljene fizičkim i pravnim osoba s otoka Mljeta koje su se javile na Javni poziv za dodjelu sadnica s ciljem revitalizacije mljetskih sorti.

Proizvodnja sadnog materijala je rezultat trogodišnje suradnje NP Mljet i Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a u navedenom razdoblju su otkrivene čak 3 autohtone sorte vinove loze: mrkuša, kuljenača i diliper. Uskoro će biti objavljen i poziv za iskazivanje interesa za dodjelu sadnica ovih autohtonih sorti za 2023., a poljoprivrednicima koji uzgajaju te sorte je utrostručen iznos poticaja koji se isplaćuje na godišnjoj razini od strane NP Mljet.

Foto: NP Mljet

U NP Mljet je lokalno stanovništvo prepoznato kao jedan od ključnih partnera u zaštiti bioraznolikosti. Tradicionalnom poljoprivredom se zaustavlja sukcesija poljoprivrednih površina i njihovo zarastanje i pretvaranje u šumu. Preko 90% NP Mljet je prekriveno gustim borovim šumama i šumama hrasta crnike, po čemu je Mljet nadaleko poznat, ali su također poljoprivredne površine i livade područja od velike važnosti za Park, s iznimnom bioraznolikošću i više od 600 različitih biljnih vrsta.

– Osobe kojima su dodijeljene besplatne sadnice sadnju će obaviti u roku od mjesec dana od preuzimanja istih, a mi im želimo dobar urod u budućnosti! – poručuju iz NP Mljet.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.