2 min. čitanja

Policija u 4 speleološka objekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji pronašla bombe

Policija u 4 speleološka objekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji pronašla bombe
Foto: MUP

Kako bi se smanjio broj odbačenih eksplozivnih sredstava pronađenih u speleološkim objektima i drugim teško dostupnim prostorima, policija poziva građane da se uključe u akciju „Manje oružja, manje tragedija“.

Policijski službenici Protueksplozijske službe Uprave policije, u proteklom periodu, iz četiri speleološka objekta koji se nalaze na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske uklonili su više eksplozivnih sredstava čiji je pronalazak policiji dojavljen od strane pripadnika HGSS-a, kao i Speleološkog društva sv. Jakov – Bitelić.

Izvidom je utvrđeno kako se radi o eksplozivnim sredstvima koja su zaostala iz Domovinskog, ali i Drugog svjetskog rata. Obavljanje zadaće uklanjanja eksplozivnih sredstava proveli su policijski službenici Protueksplozijske službe osposobljeni za postupanje prema eksplozivnim sredstvima pronađenim u speleološkim objektima i drugim teško dostupnim prostorima.

Nažalost, eksplozivna sredstva na ovakav način najčešće završavaju kao posljedica neodgovornog postupanja građana koji se tako pokušavaju „riješiti“ eksplozivnih sredstava i oružja pa isto nesavjesno odbacuju u skrivene i teško dostupne prostore smatrajući da će tako riješiti problem.

Foto: MUP

Međutim, problem je time samo prebačen na širu društvenu zajednicu dovodeći je u neposrednu opasnost, naročito speleologe,  a posljedice su mnogo opasnije, poput štetnog utjecaja na okoliš, živi savjet, vodotokove i ostalo.

Stoga, apeliramo na  građane da se uključe u akciju „Manje oružja, manje tragedija“ i koriste mogućnost dragovoljne predaje te zbrinjavanja ilegalnih eksplozivnih sredstava i oružja koje posjeduju u svojim domovima, bez ikakvih sankcija.

Ovom prilikom zahvaljujemo članovima HGSS-a, kao i Speleološkom društvu Sv. Jakov-Bitelić, koji su o pronalascima obavijestili nadležnu policijsku upravu te na taj način doprinijeli povećanju sigurnosti građana kao i smanjenju štetnih utjecaja na okoliš.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.