1 min. čitanja

Policija traži četiri nestala jaja rijetkog albatrosa, jedne od najvećih morskih ptica na svijetu, s rasponom krila većim od 3 metra

Policija traži četiri nestala jaja rijetkog albatrosa, jedne od najvećih morskih ptica na svijetu, s rasponom krila većim od 3 metra
Foto: Wikimedia

Policija na Novom Zelandu istražuje nestanak četiri jaja iz zaštićene kolonije ugroženih ptica na Južnom otoku.

Tijekom rutinskih provjera utvrđeno je da su jaja toroe ili sjevernog kraljevskog albatrosa nestala s litice Taiaroa Head u blizini Dunedina, priopćio je Odjel za zaštitu prirode (DOC).

Foto: Wikimedia

Taiaroa Head jedino je kopneno mjesto na svijetu gdje se toroe razmnožavaju i potpuno je ograđeno. Regionalna voditeljica operacija DOC-a Annie Wallace rekla je da je nestanak vrlo neobičan događaj.

- Kolonijom se upravlja i prati godinama i čudno je da jaja nestanu bez traga - rekla je.

- Još uvijek nije jasno što se dogodilo, a mi prikupljamo snimke sigurnosnih kamera i razgovaramo s ljudima koji bi mogli imati relevantne informacije. Međutim, smatra se da su jaja možda uzeta jer nema znakova da su ih pojeli grabežljivci - dodala je.

- Ptice su ugrožene klimatskim promjenama, ribolovnim praksama, plastičnim onečišćenjem i gubitkom staništa - rekla je Wallace. Sporo se razmnožavaju, pa su sva jaja i pilići važni za populaciju.

- Ovo je poražavajuće za naše osoblje koje je uložilo nebrojene sate u brigu o ovim pticama u izazovnim uvjetima, rashlađujući ih tijekom vrućih dana, radeći na sprječavanju napada muha i osiguravajući dopunsku hranu za pothranjene piliće - objasnila je.

Toroa je jedna od najvećih morskih ptica na svijetu, s rasponom krila većim od 3 metra. Preostalo je oko 17 000 ptica, a rasprostranjene su diljem Južnog oceana. Većina se razmnožava na nekoliko otoka u novozelandskom otočju Chatham, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.