2 min. čitanja

U kući muškarca kod Biograda, pronašla arsenal bombi i protutenkovskih mina

U kući muškarca kod Biograda, pronašla arsenal bombi i protutenkovskih mina
Foto: MUP

BIOGRAD NA MORU - Policijski službenici Policijske postaje Biograd  dovršili su kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjim hrvatskim državljaninom kojeg se sumnjiči za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su temeljem naloga Županijskog suda u Zadru proveli pretragu doma i ostalih prostorija koji osumnjičeni koristi na širem biogradskom području, gdje je pronađeno i oduzeto 54 ručne bombe u drvenom vojnom sanduku, te 11 komada antimagnetskih protutenkovskih mina, 1 minobacačka granata, 241 komada vojnog streljiva različitog kalibra, 48 komada pištoljskog streljiva raznog kalibra.

Nadalje tijekom pretrage je pronađeno 11 komada lovačkih patrona,  jedan pištolj, jedan spremnik za pištolj, 90 komada inicijalnih kapisli za streljivo, oko 3 kilograma olovnih balina za punjenje sačmenog streljiva, dvije limene posude u kojima se nalazilo oko 300 grama baruta te oprema za punjenje lovačkih patrona.

Također, od osumnjičenog je oduzeta i jedna lovačka puška koju je legalno posjedovao.

Pronađeno oružje je izuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu  te će biti zbrinuto prema pravilima struke.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv 67-godišnjaka se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te je danas predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Policija podsjeća građane kako akcija ''Manje oružja, manje tragedija'' i dalje traje te ih  poziva da se riješe oružja bez sankcija

Tijekom  2023. godine građani su nastavili s dragovoljnom predajom oružja i eksplozivnih sredstava policiji, a isto tako su po njihovom pronalasku pozivali policiju kako bi na siguran način izuzela pronađena minsko-eksplozivna sredstva i drugo oružje.

Građani su na taj način tako su otklonili opasnost iz svoje okoline i dali doprinos većoj sigurnosti svih nas, a ujedno su izbjegli moguće prekršajne ili kaznene sankcije.

U proteklom periodu, tijekom mjeseca lipnja,  građani su policijskim službenicima na području Policijske uprave zadarske, predali ukupno:
4 541 komada streljiva različitog kalibra, 2 ručne bombe, 3 puške, 1 pištolj, 2 spremnika za streljivo,  6 mina te 2 komada ostalih minsko-eksplozivnih sredstava

Ovom prilikom zahvaljujemo savjesnim građanima na njihovom doprinosu sigurnosti, a ujedno podsjećamo da akcija ''Manje oružja, manje tragedija'' i dalje traje te ih pozivamo da učine svoj život sigurnijim i da se riješe oružja bez sankcija.

Naime, svi građani koji posjeduju zabranjeno oružje ili oružje za koje nemaju dozvolu, mogu predati to oružje policiji, a pritom se protiv njih neće pokrenuti ni kazneni ni prekršajni postupak.

Također je važno naglasiti da građani ne donose oružje osobno u policijsku postaju ili upravu, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome obavijeste policiju na broj 192 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu prikupiti oružje.  

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.