2 min. čitanja

Policija još traga za dijelom škrinje svetog Šimuna

Policija još traga za dijelom škrinje svetog Šimuna
Foto: Ministarstvo kulture i medija/ Konzervatorski ured u Zadru

ZADAR - S nadaleko poznate Škrinje svetoga Šimuna, koja je najvažniji spomenik srednjovjekovnog zlatarstva u Zadru i iznimno vrijedan primjer europskog zlatarstva, ukradeno je nekoliko segmenata. Iako je policija pronašla lopova, za neke fragmente sumnja se da su čak i rastaljeni.

Škrinja svetog Šimuna, Isusova suvremenika, u kojoj se nalaze svečeve relikvije, odolijevala je svim ratovima i nedaćama. Ne i 35-godišnjem provalniku. Sa škrinje na oltaru ukrao je dva tordirana stupića s anđeoskim glavicama, te preklopni dio šarke. Policija ga je uhitila.

Zadarska policija moli građane za pomoć u pronalasku vrijednog predmeta
Zadarska policija još uvijek traga za fragmentom vrijedne škrinje koja je ukradena iz crkve na području Poluotoka, u periodu od 23. do 27. listopada ove godine. Zbog navedenog kaznenog djela Teške krađe početkom prosinca uhićen je 35-godišnji hrvatski državljanin kod kojega su pronađeni poz…


- Tijekom kriminalističkog istraživanja proveden je očevid i pretrage tako da su kod njega pronađeni otuđeni dijelovi sa škrinje Sv. Šimuna, koje je zakopao u jednom gradskom parku, a isto tako jedan dio je pronađen rastaljen kod zlatara s područja Grada Zadra - rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Jedan predmet još nije pronađen. Policija poziva građane da se jave ako imaju ikakva saznanja ili prepoznaju takav predmet. Krađa sa škrinje koju je u 14.om stoljeću dala izraditi kraljica Elizabeta Kotromanić vandalizam je kakav se ne može opisati.

- Jedan od rijetkih zlatarskih radova ne samo toga vremena nego općenito po veličini u svijetu. I u svakom slučaju, on nije samo crkveno vlasništvo, prema tomu treba mu posvetiti pozornost odnosno zaštititi ga, grad, država i zapravo nije mi jasno da se to uopće moglo dogoditi - ističe prof.dr. Ante Uglešić, arheolog.

Zbog umjetničke i kulturno-povijesne vrijednosti upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Iz Ministartsva kulture kažu da je, kako bi se povećala sigurnost škrinje, potrebno osuvremeniti sustave protuprovalne i protupožarne zaštite, uz uvođenje videonadzora. Krađa je šokirala i Zadrane.

- To je šteta velika, Šimun je zadarski zaštitnik.

- Baš da u crkvu dođe za krađu, to me baš me iznenadilo.

- Ovo je strašan podatak, da se netko uopće sjetio ići to raditi.

Oni dijelovi koji su pronađeni, sada su u rukama zadarskih konzervatora. Pred njima je težak i zahtjevan posao, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.