1 min. čitanja

POLICIJA: Havarirani brod čeka ronioce s Visa – Kad smo stigli, more je bilo preko pajola

SPLIT – Zapovjednik policijskog opohodnog broda Sv. Jure Mario Omelić, koji je po dojavi o havariji prvi pristigao do turskog broda izjavio je da su preuzeli osam od trinaest članova posade koje su doveli u Split. Na brodu su ostali samo zapovjednik i časnici koji pokušavaju sanirati rupu kroz koju i dalje prolazi more.

Photo: Video/Screenshot

– U 5.38 sati dobili smo dojavu o prodoru mora na brodu Haksa koji se nalazi 56 NM od Visa. Nemamo podatak koliko je brod star i kako je došlo do havarije koja se dogodila u međunarodnim vodama 16 NM od otoka Jabuke.

Na poziciju koja nam je dojavljena uputili smo se u 5.42 sati, a tamo smo pristigli u 8.00 sati. S članovima posade pokušali smo sanirati prodor mora koji se dogodio u strojarnici. Oko 9.00 sati je došla Lučka kapetanija, a mi smo preuzeli osam članova posade koje smo prevezli u Split, rekao je novinarima Omelić.

– Prodor mora je smanjen, ali nije saniran. Uskoro će doći ronioci iz Splita koji će pokušati sanirati tu rupu da se brod može tegliti.

Zasad nema opasnosti od zagađenja. Teret je neki materijal sličan žalu, pune su ga štive, ali ne znam što le dalje biti. Vidjeli smo kakvo je stanje, ali ne možemo procijeniti jer se more diglo poviše pajola dubine dva metra. Svaki prodor mora predstavlja opasnost za potonuće. Pumpe mu rade, a kad dođu s Visa da saniraju prodor mora, onda će pumpe moći odraditi svoj posao i ispumpati more.

Mislim da brod sigurno neće u splitsku luku, vjerojatnije će u neki škver, a to će netko drugi odlučiti.

Pročitajte još:

Tonući brod s opasnim teretom usred ribolovnog područja

PRIJELOMNA VIJEST: Turski brod tone u Jabučkoj kotlini, posada u evakuaciji!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.