3 min. čitanja

Polarna hladnoća pogodila Balkanski poluotok – Na Šolti jutros izmjereno -10

Polarna hladnoća pogodila Balkanski poluotok – Na Šolti jutros izmjereno -10
Foto. Pixabay/Ilustracija

U Hrvatsku je stigao najavljeni hladni val, koji je neugodno jutros iznenadio stanovnike juga zemlje, gdje su izmjereno i do 10 stupnjeva ispod ništice. Crveni križ izdao je upozorenje na opasnosti koje sa sobom nose ovako niske temperature, a koje bi prema podacima DHMZ-a, uskoro trebale popustiti.

Automatska meteorološka postaja u Grohotama na Šolti jutros je mjerila nevjerojatnih -10 stupnjeva Celzijevih dok je termometar u Grudi u Konavlima jutros u 5 sati pokazivao gotovo -11 stupnjeva Celzijevih. Dobra je vijest što će minusi na obali polako popuštati, no do kraja tjedna noćne temperature će ostati u blagim minusima.

https://twitter.com/RavnateljstvoCZ/status/1485894142345494529?s=20

Niske temperature mogu negativno utjecati na zdravlje, osobito kod osoba s kroničnim bolestima, a pod povećanim rizikom su i starija populacija, mala djeca te beskućnici. Hrvatski Crveni križ je objavio preporuke i mjere za zaštitu od hladnoće.

Preporuke za zaštitu od hladnoće

Ukoliko ne možete izbjegavati boravak vani u najhladnijem periodu dana, preporučljivo je odjenuti više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu kao što je vuna.

Vanjski dio odjeće (jakna, kaput) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu, a glavu i ruke treba zaštititi kapom i rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom radi sprečavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za oboljele od bolesti srca i dišnih putova). Vrlo je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, a posebno bolesti srčanog ili dišnog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganja hladnoći i niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Na niskim temperaturama treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom prostoru i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Pomozite članovima obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami, kontaktirajte ih ili ih obiđite.

Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljivanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod osoba koje dulje borave na otvorenom (izletnici, planinari, vojnici, volonteri koji pomažu) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje, gubitak osjeta na prstima, blijeda koža, bol), odmah treba potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću i pothlađenu osobu postupno utopliti zamatanjem u deke, nikako ih ne izlagati izravno toplini. Preporučeno je davati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) i potražiti stručnu medicinsku pomoć ili nazvati Hitnu medicinsku službu – 194 – ili Jedinstveni europski broj za hitne službe – 112.

Postupan porast temperature

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, noćni minusi zadržat će se na južnom Jadranu još danas i sutra, a prema kraju tjedna očekuje se porast temperature.

Ipak za područje Dubrovnika za danas i sutra izdano je upozorenje na hladni val koji negativno može utjecati na zdravlje pa bi se svakako trebalo pridržavati uputa koje je izdao Crveni križ.

Foto: Screenshot/DHMZ

Osjet hladnoće na krajnjem jugu zemlje pojačavat će bura, koja bi prema podacima DHMZ-a mogla imati udare do 75 km/h.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.