2 min. čitanja

Pokret otoka predstavlja hrvatske otoke na studijskom posjetu u Grčkoj

Pokret otoka predstavlja hrvatske otoke na studijskom posjetu u Grčkoj
Foto: Marina Dalić

Pokret otoka od 7. ožujka razmjenjuje znanja i iskustva te predstavlja energetsku tranziciju hrvatskih otoka na studijskom posjetu u grčkoj Astypalei. Sudjeluju predstavnici 5 različitih europskih zemalja, a svrha posjeta je izgradnja kapaciteta i umrežavanje za investicijske projekte energetske tranzicije na otocima.

Studijski posjet se održava na Astypalei, otoku u arhipelagu Dodekaneza koji se nalazi u Egejskom moru. Organizaciju je preuzeo europski otočni fond NESOI, a domaćini su DAFNI – Mreža održivih grčkih otoka i općina Astypalea.

Posjet traje 5 dana, a sudjeluju predstavnici Italije, Španjolske, Portugala, Hrvatske te domaćini Grci. Naše otoke predstavljaju Mirna Dalić (Pokret otoka), Vedran Kirinčić (Tehnički fakultet, Sveučilište u Rijeci) te Ugo Toić (OTRA – lokalni partner za otok Cres na projektu KvarnerExtrem).

Raspravlja se o aktualnim temama usmjerenim na energetske zajednice i projekte održive mobilizacije

Ideja je dati priliku svim sudionicima, stručnjacima, prijaviteljima projekta da razmijene svoja znanja i direktna iskustva s ciljem izgradnje kapaciteta i umrežavanja za investicijske projekte energetske tranzicije na otocima.

Također, govori se i o položaju Astypalee u energetskoj tranziciji, energetskom krajoliku, financijskoj i tehničkoj potpori iz EU, putu energetske tranzicije svih grčkih otoka, održivoj mobilnosti i elektrifikaciji prometa, projektima svjetionika na grčkim otocima, alatima i metodologijama za podršku energetskoj tranziciji otoka te energetskim zajednicama.

Cilj kratkog studijskog putovanja je poticanje razmjene aktera koji su izravno uključeni u projekte energetskih tranzicija na otocima te poticanje razmjene najboljih praksi između različitih otoka i osiguravanje plodne razmjene znanja i izravnih kontakata između brojnih projekata koje financira i podržava NESOI i zajednice.

Program posjeta se temelji na kontinuiranom sinergijskom radu između različitih sudionika. Cilj je osigurati kontinuirani rad na međusobnoj razmjeni informacija i najboljih praksi te naizmjenični posjeti mjestima od interesa za projekt.

NESOI ima za cilj mobilizirati više od 100 milijuna eura ulaganja u projekte održive energije

Europski otočni fond NESOI ima za cilj otključati potencijal europskih otoka da postanu lokomotive europske energetske tranzicije. Kako bi to učinio, NESOI ima za cilj mobilizirati više od 100 milijuna eura ulaganja u projekte održive energije. Time bi se otocima u EU-u pružila prilika za implementaciju energetskih tehnologija i inovativnih pristupa, na troškovno konkurentan način. NESOI je odabrao 56 takvih projekata diljem Europske unije i osigurao im financijska sredstva i tehničku podršku.

Očekuje se da će studijski posjet rezultirati pozitivnim učincima. To su prvenstveno dobro oblikovani investicijski energetski projekti, poboljšanje kapaciteta za razvoj projekata i, konačno, poticanje aktivnosti umrežavanja među korisnicima NESOI projekata.

Studijski posjet financiran je od strane EU kroz ERASMUS program.

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.