3 min. čitanja

Pogledajte kako su se Rusi hvalili: "Krimski most je nemoguće napasti, ima 20 razina zaštite!"

Pogledajte kako su se Rusi hvalili: "Krimski most je nemoguće napasti, ima 20 razina zaštite!"
Foto: Wikimedia / Twitter

Prije samo 3 mjeseca, Rusi su se hvalili da je Krimski most nemoguće napasti.

Suradnica instituta za strategiju i politiku Newlines Elizabeth Tsurkov tad je objavila  da Rusija tvrdi kako je Krimski most zaštićen od svih mogućih scenarija napada.

"Prije samo 3 mjeseca ruska propaganda je tvrdila da je Krimski most nemoguće napasti zbog 20 različitih načina zaštite koji ga pokrivaju, uključujući i vojne dupine. Kakav kolosalan neuspjeh", napisala je.

Rusi su u Komsomoljskoj pravdi objavili da most štite dvije pukovnije proturaketnog sustava S-400 odjednom. One stvaraju svojevrsnu pokrovnu kupolu promjera 400 kilometara. Osim toga, tvrdili su i da postoji dodatna višestupanjska zaštita sustavima protuzračne obrane, uključujući Pancir S-1, Tor i druge.

Kazali su i da ima gust sustav protudiverzantske obrane (borbeni plivači na dužnosti, specijalni čamci i elektronički senzori na nosačima). Tu je i druga oprema – takozvani odbijači. Riječ je o sonaru i sustavu za suzbijanje diverzanata Plavnik – kada se podvodni plivač (ili obični ronilac) otkrije na udaljenosti manjoj od 300 metara od mosta, uključuje se zvučni signal sa zahtjevom za napuštanje zabranjenog područja. Ako nepozvani gost ne promijeni kurs i pliva bliže nosačima mosta od 100 metara, intenzitet zvučnog signala se naglo povećava, do praga boli, i osoba to ne može podnijeti. Osjeća nepodnošljive bolove u glavi, a može i umrijeti.

Na kopnu most su čuvale jedinice Ministarstva unutarnjih poslova, a na moru ga štite Crnomorska flota i obalna straža granične službe FSB-a. Osim toga, objekt čuva posebna mornarička brigada Ruske garde – njezine posade patroliraju akvatorijem na protudiverzantskim čamcima, osoblje je naoružano dvosrednjim mitraljezima, kao i mitraljezima, bacačima granata i prijenosnim protuzračni raketni sustavi.

Krimski most štiti i služba EW (elektronsko ratovanje). Zabranjeni su letovi dronova, čak i na udaljenim prilazima mostu.

Krimski most je zatvoren od napada i odozgo i odozdo, tvrdili su tada Rusi, pa opet, jutros ga je snažna eksplozija za koju Rusi tvrde da se radi o kamionu - bombi, onesposobila.  

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

GORI KRIMSKI MOST Dio mosta je srušen, a promet obustavljen!
Veliki požar bukti na Krimskom ili Kerčkom mostu koji povezuje Krim s Rusijom, piše The War Zone. Požar je navodno izazvan kamionom bombom, prenose ruske agencije, dodajući da je dio Krimskog mosta oštećen. “Danas u 6:07 sati (03.07 GMT) na dijelu Krimskog mosta eksplodirao je automobil bomba koj…
Otok preko kojeg je Rusija mostom spojila Krim nosi ime bosanskog grada | | Morski HR
Ovih dana, kad je pozornost svijeta usmjerena na Ukrajinu, više nego ikad proučavaju se i geografske karakteristike te zemlje. Jedna od specifičnosti Ukrajine je i poluotok Krim kojeg je 2014. godine
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.