2 min. čitanja

Podvodna izložba umjetnika-pomorca kojom pokazuje prazninu koja nastaje odlaskom iz domovine

Podvodna izložba umjetnika-pomorca kojom pokazuje prazninu koja nastaje odlaskom iz domovine
Foto: Bruno Catalano / Facebook

Kakav je osjećaj napustiti domovinu zorno prikazuju umjetnička djela Bruna Catalana. On je rodni Maroko prvi puta napustio sa samo 12 godina, a kroz svoje radove prikazuje koliko je teško odvajanje od doma i bližnjih.

Bruno Catalano francuski je umjetnik iza kojega stoji tužna životna priča. No, teški životni uvjeti izrodili su fantastična umjetnička djela.

Catalano je rodni Maroko prvi puta napustio sa 12 godina, a tijekom života mnogo vremena je proveo van domovine. Godinama je bio pomorac što je u njemu ostavilo veliku prazninu. Ističe da je svakim odlaskom gubio dio sebe i to je odlučio pokazati svijetu kroz umjetnička djela.

Njegov karakterističan potpis na skulpturama koje izrađuje nedostatak je dijela putnika tijela, što simbolizira prazninu koja nastaje u čovjeku kada biva prisiljen napustiti svoju zemlju, svoj život, rodbinu, prijatelje..

Catalano izlaže po cijelom svijetu, a mi donosimo fotografije podvodne izložbe iz 2022. godine postavljene u Marseilleu na dubini tri metra koja je bila lako dostupna svima koji su poželjeli zaroniti samo s maskom.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaljubljenica u more od naplavina radi umjetnička djela
Dala je otkaz s 54 godine i otvorila suvenirnicu u kojoj prodaje radove uglavnom od naplavljenog drveta. Željkine slike, škure, nakit i drugi radovi donose dašak mora u naše domove. Motive mora i ljepotu priobalnih mjesta u svojim radovima oživljava Željka Komorčec iz Novog Vinodo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.