1 min. čitanja

Podmorski svijet bori se s još jednim velikim zagađivačem koji ozbiljno ugrožava život u moru

Podmorski svijet bori se s još jednim velikim zagađivačem koji ozbiljno ugrožava život u moru
Foto: Pixabay

Jeste li znali da snažni zvukovi koje stvaraju pomorska plovila negativno utječe na život ispod površine mora? Osim pretjeranog izlova, plastike, otpadnih voda i raznog nasipavanja, morski život sve teže se bori i s još jednim velikim zagađivačem – bukom.

Jeste li se ikad zapitali koliko buke proizvodi bačeno sidro, gliserski motor ili nasipavanje mora te koliko takvi zvukovi utječu na podmorski život? Ako niste, evo prilike da se osvijestite koliko je zapravo čovjek svojim utjecajem poremetio život u podmorju.

Snažni zvukovi koje proizvode plovila negativno utječu na morske životinje – sprječava okupljanje rakova, komuniciranje morskih sisavaca, otežava hvatanje plijena, traženje partnera, a time i razmnožavanje vrsta.

U tijeku je zajednički prekogranični projekt Hrvatske i Italije, koji ima za cilj istražiti koliko podvodna buka utječe na morsku faunu i ekosustav.

U projektu sudjeluje Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Interreg projekta SOUNDSCAPE kojim će se, kroz prekograničnu suradnju, poboljšati učinkovitost zaštite morske bioraznolikosti u Jadranskom moru.

Kako bi se prikupili podaci o zagađenju Jadrana bukom, u sklopu Soundscape projekta biti će postavljeni hidrofoni na 8 lokacija – u Anconi, Riminiju, Veneciji, Trstu, Susku, Lošinju, Zadru i Splitu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.