Podmornica koja nikako da izroni i prvo podmorničko potapanje ratnog broda

Prvo podmorničko potapanje ratnog broda izvedeno je na današnji dan 1864. godine. Bila je to i pretposljednja godina Američkog građanskog rata, kada je sjevernjački brod USS Housatonic potopila južnjačka podmornica Hunley.

Podmornica CSS Hunley ušla je u povijest kao prva i jedina podmornica koja je uspješno obavila svoju borbenu zadaću sve do početka podmorničarskih operacija u prvom svjetskom ratu.

Pokretana je ručno, a posada se sastojala od jednog časnika i sedam vojnika. Bila je naoružana jednim torpedom.

U svojoj kratkoj operativnoj uporabi, ova vrsta podmornice nasukala se tri puta, dva puta za vrijeme vježbi i treći put nakon uspješnog napada na USS Housatonic 1864. u luci grada Charlestona.

Ponovo je otkrivena 1995. te je izvađena iz mora godine 2000.

Foto: Screenshot / YouTube

Konfederacijska podmornica CSS Hunley napala je i potopila tog 17. veljače 1.240 tona težak brod američke mornarice, USS Housatonic, te ušla u povijesne knjige kao prva borbena podmornica koja je potopila ratni brod. Ubrzo nakon toga Hunley je potonuo i nestao. Ali to nije bilo prvo potonuće.

Hunley je bila jedna od tri podmornice koje je Horace Lawson Hunley izgradio za mornaricu Konfederacije tijekom Američkog građanskog rata. Prva je bio Pioneer, prototip izgrađen početkom 1862. i testiran u rijeci Mississippi, a kasnije u jezeru Pontchartrain.

Nakon samo mjesec dana testiranja, Pioneer je potopljen od strane Konfederacije kako bi izbjegao zarobljavanje.

Slijedila je podmornica American Diver koja je trebala biti na motorni pogon, ali graditelji nisu uspjeli proizvesti dovoljno snažan motor. Na kraju su odlučili držati se ručnog pogona. Bila je nezgrapna i prespora, potonula je i nikada nije pronađena.

Lekcije naučene od Pioneera i American Divera dale su Hunleyu i njegovom timu dovoljno samopouzdanja da naprave treću podmornicu za koju su vjerovali da će uspjeti. Hunley ju je nazvao po sebi.

U plovilu dužine otprilike 12 metara moglo se smjestiti osam pripadnika vojske Konfederacije koji su okretali osovinu povezanu s propelerom. Na krajevima su bili balastni tankovi koji su se otvaranjem ventila mogli puniti ili prazniti - pomoću ručnih pumpi - što je omogućavalo uron i izron.

Podmornica je bila otežana dodatnim željeznim utezima pričvršćenima za dno. U hitnim slučajevima kada se morala brzo podići, ti su se utezi iz unutrašnjosti kabine mogli odvrnuti. Jedna je svijeća davala svjetlo te istovremeno služila i kao indikator kvalitete zraka - ako je plamen zatreperio i ugasio se, radilo se o upozorenju na manjak kisika.

Na vrhu pramca nalazio se na štap pričvršćen eksplozivni naboj duljine oko sedam metara. S eksplozivnim nabojem zaletjela se u trup spomenutog sjevernjačkog broda nakon čega se trebala odmaknuti na dovoljnu udaljenost i aktivirati eksploziv.

Eksplozija je doista probila trup USS Housatonica koji je potonuo za samo nekoliko minuta. Međutim, čini se da se podmornica nije uspjela dovoljno odmaknuti od napadnutog broda jer do njenog povratka u luku nikada nije došlo.

Moguće je da je eksplozija naboja onesvijestila posadu što je na kraju dovelo do potonuća i smrti svih osam članova posade. Unatoč tom gubitku, misija je bila uspješno izvršena jer je USS Housatonic potopljen.

Nestanak Hunleya bio je velika misterija jer se isprva smatralo da je podmornica preživjela torpedni napad, temeljem izvješća zapovjednika Fort Moultrie na Sullivanovom otoku da je primio unaprijed dogovorene svjetlosne signale s plovila sat vremena nakon napada.

Hunley je 1995. pronađen na morskom dnu, gotovo potpuno netaknut. Pet godina kasnije izvučen je na površinu. Analiza posmrtnih ostataka članova posade koji su još uvijek bili na svojim položajima sugerira da su umrli od udarnog vala eksplozije. Smrt je bila trenutna.

Posmrtni ostaci posade su 140 godina poslije položeni na groblje u Charlestonu uz desetke tisuća prisutnih na ukopu, a pronađeni Hunley izložen je u konzervatorskom centru Warren Lasch.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na današnji dan porinuta je prva nuklearna podmornica - Nautilus
21. siječnja 1954. porinuta je prva nuklearna podmornica u povijesti. Nuklearni pogon omogućio joj je dugi ostanak pod morem te obaranje brojnih rekorda. Uspješno je ‘odradila’ i prvo putovanje ispod leda preko Sjevernog pola. Na današnji dan, prije 69 godina, porinuta je prva nuklearna po…
Na današnji dan 1960. godine batiskaf Trieste spustio se na najdublji dio oceana
Prije 63 godine, 23. siječnja, postignut je svjetski rekord u dubini uranjanja. Batiskaf Trieste dosegnuo je dno Marijanske brazde gdje je putnike iznenadilo otkriće živog svijeta. Svjetski rekord u dubini uranjanja, koji i danas stoji, postignut je 23. siječnja 1960. Rekord je ostvaren ba…
VELEBIT Tužna priča o prvoj i jedinoj hrvatskoj podmornici | | Morski HR
Hrvatska ratna mornarica u svom sastavu imala je i podmornicu. Iako namijenjena diverzantskom djelovanju, dovršena je godinu nakon Domovinskog rata. Nosila je ime silne planine, no njena