Počinje prva nacionalna kampanja o bioraznolikosti “Poslušaj glas prirode”

SPLIT – Krenula je nacionalna medijska kampanja “Poslušaj glas prirode” koja obuhvaća niz događanja za širu javnost s ciljem promocije ekološke mreže Natura 2000, s naglaskom na bioraznolikosti. Prvi događaj kampanje starta u srijedu 8. lipnja iz središta Splita, na Svjetski dan mora i oceana.

Kroz višesatni program, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, devet javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000 te nevladina udruga Sunce iz Splita, posjetiteljima će predstaviti važnost očuvanja prirode i bioraznolikosti uz aktivnosti koje provode u tu svrhu. Posjetitelji će moći sudjelovati u nagradnim kvizovima o zaštiti prirode osvojiti brojne nagrade, a za najmlađe sudionike vrtićke i školske dobi, organizirani su brojni interaktivni sadržaji na štandovima i u dječjem kutku – s odgovarajućim nagradama.

Ekološka mreža Natura 2000 trenutačno je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u EU. Prostire se na približno 1.215.000 četvornih kilometara svih 27 država članica, odnosno na 18,5 posto kopna i gotovo devet posto mora unutar Europske unije. Hrvatska je bioraznolikošću jedna od najbogatijih europskih zemalja pa je i ekološka mreža Natura 2000 u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima u EU. Obuhvaća 25.956 četvornih kilometara i pokriva 36,8 posto kopnenog teritorija te 9,3 posto mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice.

Ukoliko želite sudjelovati u kampanji i doznati detalje vezane uz prirodni svijet Hrvatske dođite sutra, na Svjetski dan mora i oceana, na splitske Prokurative od 9 do 13 sati.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo u lipnju kreće s kampanjom “Poslušaj glas prirode!”