3 min. čitanja

Počinje obnova slavne jahte na kojoj je J.F. Kennedy proslavio svoj posljednji rođendan

Počinje obnova slavne jahte na kojoj je J.F. Kennedy proslavio svoj posljednji rođendan
Foto: USS Sequoia/Twitter

Uskoro počinje obnova možda najpoznatije američke jahte USS Sequoia, nekadašnjeg privatnog utočišta američkih predsjednika, koja je desetljećima korištena za diplomatske i slične političke događaje. Ambiciozni plan obnove legendarnog broda nekoliko je puta odgađan, a plovilo se trenutačno nalazi na pristaništu u Belfastu, u saveznoj državi Maine gdje čeka početak restauracije.

Jahta poznata kao "Plutajuća Bijela kuća" izgrađena je 1925. godine i svojevremeno je slovila za najveću privatnu jahtu na svijetu. Služila je čak osam američkih predsjednika, a 2019. godine teglenicom je prebačena iz Virginije u Maine gdje se prekrivena folijom nalazi i danas. Njezina obnova trebala je početi još prije 4 godine, no sve se oteglo, prije svega zbog pandemije Covida.

Foto: French & Webb

Restauraciju bi trebala raditi poznata brodograditeljska tvrtka French & Webb, koja je već započela s pripremnim fazama koje uključuju korištenje moderne laserske tehnologije za izradu punog, trodimenzionalnog modela broda i nabavu rijetkog drva i materijala, sve u skladu s ekološkim standardima, piše The Maritime Executive.

Prvotno je služila kao mamac za krijumčare

Jahtu je dizajnirao pomorski arhitekt rođen u Norveškoj John Trumpy, a izgrađena je 1925. godine u brodogradilištu Mathis u New Jerseyu za Emily Roebling Cadwalader, nasljednicu inženjerske obitelji koja je izgradila Brooklynski most u New Yorku. Šest godina kasnije, jahtu je kupila američka Vlada kako bi je koristili kao mamac za hvatanje krijumčara koji su ilegalno prevozili alkohol u doba prohibicije. No 30-ak metara dugu jahtu ubrzo je prisvojio predsjednik Hebert Hoover, čime je USS Sequoia postala nova predsjednička jahta. Zbog plitkog gaza bila je idealna za predsjednike jer je mogla ploviti rijekom Potomac do Washington DC-a.

Foto: US Navy

Tijekom svog vrhunca, Sequoia je služila osam američkih predsjednika od Herberta Hoovera do Geralda Forda, prije nego li ju je 1977. tadašnji predsjednik Jimmy Carter odlučio prodati zbog smanjenja troškova, ali i kako bi okončao tzv. "eru carskog predsjedništva". Neki od nezaboravnih događaja na jahti uključivali su česta putovanja predsjednika od Roosevelta do Richarda Nixona, a Harry Truman je na jahti vodio razgovore o atomskom naoružanju s čelnicima Kanade i Velike Britanije nakon Drugog svjetskog rata. Roosevelt je na popularnoj jahti ugostio britanskog premijera Winstona Churchilla, a jahtu je u vrijeme Nixona pohodio i sovjetski čelnik Leonid Brežnjev.

Foto: Nixon i Brežnjev/Wikipedia

Nije jahta služila samo za protokolarne događaje. Predsjednici su je koristili i u osobne svrhe pa je tako John F. Kennedy na njoj proslavio svoj posljednji rođendan, dok je Nixon na Sequoi svirao klavir u vrijeme kad se SAD-om počela širiti priča o aferi Watergate.

Foto: Kennedy slavi rođendan/Wikipedia

Jahta je nakon prodaje postala turistički čarter brod na rijeci Potomac, s tim da je nekoliko puta mijenjala vlasnike. Godine 1987. proglašena je nacionalnim povijesnim spomenikom.

Obnova jahte trebala bi početi na proljeće iduće godine, a planirani završetak radova je tri godine. Kada obnova bude gotova, očekuje se da će se Sequoia vratiti u Washington gdje će se koristiti kao plutajući edukativni centar.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.