1 min. čitanja

Počinje festival tradicijskih jela Zadarske županije

Počinje festival tradicijskih jela Zadarske županije
Foto: Ilustracija/Pixabay

ZADAR - Preblagdansko razdoblje idealan je period za prikupljanje novih, ali i nekih starih pomalo zaboravljenih recepata. Kako se spravljaju najbolje dagnje na buzaru, što je potrebno za najukusniji bakalar na bilo, kako nastaju line sipe - samo su neki od recepata Zadarske županije koje možete upoznati i kušati na CUHaCHA Zadar CookingFestu koji će se održati sutra od 12 do 15 sati u Ulici Šimuna Kožičića Benje.

Tradicionalna kuhinja zadarskog kraja temelji se na svježim lokalnim namirnicama, mnogo svježeg povrća i mahunarki (sočiva), jednostavnoj pripremi s dodatkom maslinova ulja i vrlo malo začina i začinskog bilja. Meso se jelo i uglavnom kuhalo (lešo), a riba često pripremala na gradele ili na brudet. Od slastica najznačajnije su fritule, kroštule i štrudl.

Tradicionalna jela zadarskog kraja zadovoljavaju sve kriterije suvremene prehrane, temelje se na lokalnim namirnicama i imaju visoku zdravstvenu vrijednost, kažu stručnjaci. Činjenica je da globalizacija čini svoje pa su mnoga zdrava, domaća jela pala u drugi plan dolaskom lanaca brze hrane i sličnih restorana. Kako bi očuvali i promovirali kulinarsku baštinu zadarskog kraja te potaknuli uključivanje tradicionalnih jela u suvremenu turističku ponudu, županija je pokrenula ovaj festival.

CUHaCHA Zadar CookingFest je jedna od aktivnosti u okviru Interreg projekta CUHaCHA – EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge (Program Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.). Glavni cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma.

Na festivalu će se moći probati tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticada s njokima i štrudl od skute.

Hranu će pripremati vrhunski kuhari, a pripremljena hrana će se dijeliti posjetiteljima festivala.

Na ostalim štandovima poljoprivredni proizvođači iz Zadarske županije prodavat će svoje proizvode - sir, maslinovo ulje, suhe smokve, prošek i slično.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.