2 min. čitanja

Početna konferencija projekta "Regionalni znanstveni centar RaSTEM Šibenik"

Početna konferencija projekta "Regionalni znanstveni centar RaSTEM Šibenik"
Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK - Krajem ovog tjedna, u Inkubatoru za nove tehnologije Trokut održat će se početna konferencija projekta „Regionalni znanstveni centar RaSTEM Šibenik“

Na prezentaciji projekta medijima će se obratiti gradonačelnik Željko Burić te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura. Nakon prezentacije bit će organizirana kratka panel-rasprava o projektu.

Foto: Grad Šibenik

Projekt „Regionalni znanstveni centar – RaSTEM“, ukupne je vrijednosti 2.042.449,12 eura, a bit će proveden od srpnja 2022. do ožujka 2024. godine. Cilj projekta, financiranog 100 posto iz donatorskih i nacionalnih sredstava, uspostavljanje je sinergije razvoja formalnog i neformalnog obrazovanja u svrhu razvoja programa za STEM područje, podijeljenog na dva dijela; jednog za učenike, drugog za učitelje.

Pet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik su partneri u projektu, a to su: OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Meterize, OŠ Vrpolje i OŠ Brodarica s područnim školama. Također, uključene su i osnovne škole s Murtera i Skradina. Partneri u projektu su Hrvatski robotički savez, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Univerzitet iz Osla.

U sklopu projekta unutar škola bit će uređene učionice koje će imati dodatnu infrastrukturu, a naglasak je na robotici, meteorologiji, klimatologiji i poduzetništvu. Namjerava se educirati minimalno 15 nastavnika koji će dalje moći educirati, ne samo djecu i druge nastavnike, već i 200 djece do završetka projekta.

U opremanje spada i okoliš OŠ Meterize, gdje će se urediti park na otprilike 300 kvadrata, koji će služiti djeci za edukaciju u o klimatskim promjenama. Jedan STEM park bit će izgrađen u okolišu našeg Trokuta, a OŠ Juraj Dalmatinac će dobiti posebnu izdvojenu nadogradnju za STEM učionicu. Program edukacije za djecu zove se 'Novi Nikola Tesla', dok se edukacija učitelja zove po Teslinom profesoru fizike Martinu Sekuliću, objavljeno je na stranicama Grada Šibenika.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.