1 min. čitanja

Počelo uklanjanje Lučkog skladišta 13 u Rijeci

RIJEKA – Na području riječke luke započelo je rušenje skladišta 13 u neposrednoj blizini silosa i kompleksa zaštićenih lučkih skladišta Metropolis u sklopu projekta 33 milijuna eura vrijednog »Unapređenje infrastrukture luke Rijeka – Bazen Rijeka«, koji obuhvaća uređenje dotrajalih prometnih i operativnih površina, željezničkih kolosijeka, kao i sustava odvodnje te boljeg povezivanja lučkog bazena sa željezničkom mrežom.

U sklopu istog projekta započeli su radovi na DeFranceschijevu gatu, kod zgrade Lučke uprave, gdje su u tijeku iskopi, a već su izmještene i dvije lučke dizalice, piše Novi list.

Radovi će se dalje širiti praktički na cijelom području lučkog bazena pod koncesijom Luke Rijeka d.d., koja je i nositelj ovog projekta, sufinanciranog s 85 posto sredstava iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Predviđeno trajanje radova je do konca listopada 2022. godine. Dotad bi trebale biti obnovljene gotovo sve prometne površine u riječkom lučkom bazenu koje su trenutačno u prilično lošem stanju na dobrom dijelu područja.

Cilj je projekta poboljšanje povezanosti cjelokupnog bazena Rijeka sa željezničkom mrežom u zaleđu te posredno prema europskim koridorima uklanjanjem postojeće dotrajale i operativno neprikladne željezničke infrastrukture. Predviđena je potpuna rekonstrukcija postojećih kolničkih i skladišnih površina, kolosijeka, staza dizalica i prateće komunalne infrastrukture – vodoopskrbe, sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, a projekt obuhvaća Praško, Budimpeštansko i Bečko pristanište te Visinov, Orlandov i De Franceschijev gat.

Dio željezničkih kolosijeka unutar lučkog područja bit će rekonstruiran, dio revidiran, na način da će pojedini kolosijeci biti uklonjeni, a na nekim dijelovima izgrađeni novi, u skladu s današnjim potrebama lučkog poslovanja.

Prema objašnjenjima iz same Luke Rijeka, riješit će se i problem nosivosti podloge koja na velikom dijelu terminala nije primjerena za sadašnja opterećenja, kao i izgradnja novog sustava odvodnje, vodoopskrbe i električne mreže.

Marinko Glavan

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.