1 min. čitanja

Počelo istraživanje endemske vrste Mljetskog jezera: "Započela je nespolno razmnožavanje"

Počelo istraživanje endemske vrste Mljetskog jezera: "Započela je nespolno razmnožavanje"
Foto: Aquarium Pula

MLJET - Znanstvenici iz Aquariuma Pula i Sveučilišta u Dubrovniku prethodnog su tjedna primijetili da su polipi uhatog klobuka (Aurelia relicta), endemske vrste Mljetskog jezera, započeli s nespolnim razmnožavanjem (strobilacijom).

Naime, životni ciklus ove vrste nije dovoljno istražen, niti znanstveno objavljen, stoga su Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i pulski Aquarium započeli istraživanje njihovog životnog ciklusa.  

- U tu svrhu smo tijekom studenog 2022. od dr.sc. Davora Lučića dobili 200-tinjak polipa koje smo smjestili u njihove prirodne uvjete (T - 12°C, S - 38 ‰) te ih hranili 1-2 puta tjedno artemijom (Artemia sp.) - poručuju

Ova vrsta dostiže veličinu klobuka do 55 cm; najčešće se zadržava u dubljim, hladnijim slojevima jezera, dok su polipi prisutni tijekom cijele godine na dubini gdje je temperatura između 11-20 °C. Nedavno objavljena molekularna istraživanja uhatog klobuka potvrdila su prisutnost 3 vrste u Mediteranu – A. coerulea, A. solida te A. relicta, dok je A. aurita prisutna samo u Crnom moru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: Meduza Uhati klobuk ispred Kaštela. Stručnjaci: nema straha! | | Morski HR
KAŠTELA - Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu na svojim Facebook stranicama objavili su Fotografije meduze koja se već neko vrijeme zadržala u Kaštelanskom zalivu. “Meduza uhati klobuk
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.